Annonse

Grov uaktsomhet behøver ikke være gratis

De siste dagene har skiturister og turgåere utløst flere skred i Tromsø-området, deriblant i Tamokdalen og Laksvatn i Balsfjord og seinest i Lyngen på torsdag. Der ble en person tatt, uten å komme til skade.

På Grytøya i Sør-Troms måtte en politipatrulje mandag formiddag snu et følge spanske turister som var på vei opp stupbratte fjell. Patruljen var på Grytøya i et annet ærend, men fikk kontakt med følget for å gjøre dem oppmerksomme på den store skredfaren.

Politiet har, nok en gang, en klokkeklar oppfordring til turgåere:

- Vi håper på det sterkeste at folk tar hensyn og vurderer om de i det hele tatt skal opp i fjellheimen. Det er stor skredfare og vi anmoder folk til å ta hensyn til det. Jo flere som ferdes i fjellet, jo større sjanse er det for at noen blir tatt. Så mitt råd er å være ytterst varsom, sier Morten Augensen, operasjonsleder i Troms politidistrikt til Nordlys.

Likevel er det fremdeles mange som velger å trosse slike tydelige advarsler. Når ulykker rammer, kan tap av liv i verste fall bli utfallet. I tillegg utløses en omfattende og meget kostbar ressursbruk.

De siste årene har toppturer og den allmenne utfarten i høyfjellet i Nord-Norge økt kraftig. De som er nordmenn og vante til å ferdes i fjellet vinterstid, har i all hovedsak et godt utgangspunkt til å unngå at farlige situasjoner oppstår.

Situasjonen er til en viss grad annerledes med turister som ikke behersker språket, som i tillegg er ukjente med lokale forhold og opererer på egenhånd. De som eventuelt er vertskap for utenlandske turistgrupper må på sin side ta et betydelig ansvar for å veilede gjestene.

Det er ikke alltid at verken opplysning eller bedre varsling hjelper. I tillegg utsettes hjelpemannskapene for fare. Hva som kan ha en preventiv effekt, er noe som bør være gjenstand for diskusjon.

Forhenværende politimester Truls Fyhn i Tromsø var i sin tid en talsperson for at justisdepartementet burde vurdere å senke kravene til når erstatning kan kreves.

Det kan være på tide å vurdere dette på nytt. Uhell kan og vil skje. Det må vi ta høyde for. Og av og til går det også skred på uventede plasser, med fatal utgang.

Men dersom det utvises grov uaktsomhet i fjellet, er det ikke urimelig å tenke seg at turgåere eller utøvere av ekstremsport selv må ta hele eller deler av regningen for redningsaksjonene de forårsaker. Det kan være et ris bak speilet som bidrar til at færre tar en unødig risiko. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse