Annonse
Norsk Bergindustri benekter ikke at næringen gir et miljømessig fotavtrykk, som annen industri. Det forholder vi oss aktivt til og bergindustrien jobber daglig for å gjøre dette avtrykket så lite som mulig, skriver Anita Helene Hall. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Gruveindustrien - høyteknologiske bedrifter med bærekraftfokus

Det er trist at debatten rundt gruveindustrien blir farget av kunnskapsløse aktører som ødelegger ordskiftet med udokumenterte påstander, bevisst feilinformasjon og andre usannheter. Svein Lund, leder av Naturvernforbundet i Ávjovárri, forsøker i sitt debattinnlegg, «Verdensledende fylkesråder i nord!», å plukke fra hverandre innlegget til fylkesrådene Karin Eriksen (Sp, Troms og Finnmark) og Linda Haukeland (KrF, Nordland) som er gjengitt i flere nordnorske aviser nylig. Det eneste Lund oppnår er å demonstrere sin egen kunnskapsløshet om bransjen, herunder moderne bergindustri og ny teknologi.

I sitt innlegg forsøker Lund å latterliggjøre fylkesrådene ved at de har «…fortalt oss hvor fantastiske muligheter vi har ved utnytting av mineralressurser i Nord-Norge..». Ja, bergindustrien gir uten tvil fantastiske muligheter for vårt moderne samfunn. Som Lund med sarkasme lister opp: 

Bergindustrien bidrar til det grønne skiftet. Den skaper gode og attraktive lokalsamfunn. Den er verdiskapende, lønnsom, forsvarlig, teknologisk ledende, nytenkende, miljøeffektiv, respektfull, moderne og verdensledende. Bedriftene leverer på høyeste nivå både på kvalitet, legitimitet og på sosial- og miljømessig bærekraft.
For oss som kjenner næringen, vet vi at dette stemmer! Samtidig benekter ikke Norsk Bergindustri at næringen gir et miljømessig fotavtrykk, som annen industri. Det forholder vi oss aktivt til og bergindustrien jobber daglig for å gjøre dette avtrykket så lite som mulig.

Det er også med stor forundring vi leser om Norsk Bergindustris såkalte «propaganda». Lund skriver «Garantien deres for bærekraft og sameksistens er noe som kalles Towards Sustainable Mining, og som nok de færreste har hørt om.». Han fremstiller TSM feilaktig som et «sertifiseringsalternativ». Han frembringer også noen påstander om Mining Association of Canada og Canadiske myndigheter som er ren løgn! I dette innlegget må vi dessverre avstå fra å rette opp alle Lunds feilaktige påstander om gruvebedrifter, Norsk Bergindustri, MAC og TSM.

Vi er imidlertid glade for at Lund bringer TSM til torgs. Så langt er ikke dette så kjent for allmennheten fordi systemet nå er i støpeskjeen, det jobbes nå med å tilrettelegge dette for norsk forhold før det tas i bruk. TSM er et gjennomprøvd rapporteringsprogram som er i bruk i flere land rundt om i verden. Programmet er ikke en «garanti for bærekraft», men bidrar til å sikre god dialog med interessegrupper, lokalsamfunn og urbefolkning, innføre bedre miljøstandarder og forplikter selskapene til å øke sikkerheten for ansatte og omliggende områder. Som et ledd i bergindustriens strategi i å styrke bærekraftarbeidet, knyttes TSM opp mot flere av FNs 17 bærekraftmål. Vi i Norsk Bergindustri gleder oss til å innføre TSM i Norge, dele resultater med samfunnet rundt oss og ha gode konkrete mål å strekke oss etter. Det er uforståelig for oss at Lund er negativ til dette, men samtidig avslører det hans manglende kunnskap om temaet.

Norsk Bergindustris bedrifter leverer råvarer til enhver industriell verdikjede og alt vi omgir oss med til daglig i vårt moderne samfunn. Bedriftene er i dag moderne, høyteknologiske virksomheter med høy grad av miljøbevissthet. Heldigvis er de fleste klar over dette og debatten rundt bergindustrien utvikler seg også mot et mer faglig og dokumentert innhold. Fremover vil det tjene debatten hvis vi evner å holde oss til fakta, så kan vi leve med faglig uenighet. Lund har åpenbart en lang vei å gå.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse