Annonse
Naturvernforbundet håper at vår freda laksefjord, Repparfjorden, vil gi oss trygg og sunn mat i framtida. Både reinkjøtt, laks og mølje, skriver Annie Henriksen.

Gruveplanene i Kvalsund er ikke et eventyr, men et spøkelse for livet i havet og folkehelsa.

Naturvernforbundet i Vest Finnmark er ikke overrasket over at generalsekretær, Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri argumenterer for at det snarest må gis tillatelse for Nussir ASA til oppstart av gruvedrift i Repparfjorden, og framstiller det som et eventyr.

Selvfølgelig, hun er lønnet for å selge dette prosjektet. Et giftig eventyr. Fordi det planlegges dumping av giftig gruveavfall i Repparfjorden. Som vil ødelegge livet på havbotn i minst 8 km2 omkrets rundt dumpingsområdet.

Livet i havet er allerede under et formidabelt press fra forurensing og forgiftning.  Vi vet at det er for mye tungmetaller, miljøgifter og plast i havet. Vi vet at dette er farlig og truende, ikke bare for livet i havet, men også for menneskene. Vårt immunapparat, nervesystem og hormonsystem påvirkes i negativ retning.

Nå er det møljesesong, og folk her på kysten forbereder seg på årets første møljekalas. Denne festen er en folketradisjon med mye glede rundt. Hvor langt skal strikken og retten til å forgifte havet strekkes? Allerede nå er det restriksjoner på hva vi kan spise fra havet, på grunn av forurensing og forgiftning, som f.eks.; fiskelever frarådes å spise av gravide og ammende.

Natur og menneske er tett tilknyttet til hverandre. Derfor må vi forvalte naturen ordentlig. Bruke og utvikle lover og demokrati på parti med folkehelse og natur. Fint at det tas god tid i denne saken. Kanskje det er lurt å vente til gruveindustrien får fremskaffa en mere moderne produksjonsmetode? Vi krever at det ikke dumpes gruveavfall i Repparfjorden.

Gruveplanene i Kvalsund/ Repparfjorden er ødeleggende for framtidig bærekraftig utvikling av tradisjonell og moderne matproduksjon, og spiller russisk rulett med framtidig folkehelse.

Naturvernforbundet håper at vår freda laksefjord, Repparfjorden, vil gi oss trygg og sunn mat i framtida. Både reinkjøtt, laks og mølje.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse