Annonse
I STREIK: Knut Robertsen og Heidi Lindrupsen utenfor sin arbeidsplass HTH Kjøkken. De streiker for å få tariffavtale og minstelønn. Foto: Ragnhild Gustad

Gule vester på Stakkevollveien

Alle som kjører langs Stakkevollveien har de siste 14 dagene observert streikevakter utenfor bedriften HTH-kjøkken. Der har de stått dagen på tamp, i knallfrost og snestorm og sludd og regn og vind. Hvorfor utsetter de seg for dette? Jo, de krever tariffavtale og ei anstendig lønn. Majoritetseieren er en søkkrik forretningsmann fra Harstad. Han eier flere bedrifter i Troms og Nordland. Han er aktiv i Harstad Frp, der han sitter i kommunestyret.

I følge Proff.no er HTH-kjøkken i Tromsø hans mest profitable bedrift, med «meget god» lønnsomhet. Bedriften i Tromsø gikk med flere millioner i overskudd både i 2016 og 2017. De selger kostbare kvalitetskjøkken. Det samme kan ikke sies om lønnsnivået i bedriften. Arbeidstakerne har ikke hatt lønnsøkning siden 2015. De avlønnes langt under tarifflønn, og bonusene i bedriften kan ikke karakteriseres som annet enn en dårlig vits. De streikende beretter om trusler og trakasseringer fra ledelsens side etter at de organiserte seg – altså en opptreden helt etter ytre-høyremodus. De kan også berette om en ledelse som til slutt tilbød dem tarifflønn – på den betingelsen at de ikke organiserte seg.

Streiken for tariffavtale i HTH-kjøkken er en rettferdig kamp. Den angår alle de tusener av arbeidstakere i Tromsø som arbeider i bransjer der det er problemer med å få lønna til å strekke til fra måned til måned. Den angår alle som slåss for et anstendig arbeidsliv – for ei lønn å leve av - for den norske modellen med respekt og samarbeid mellom partene. Den angår alle som bryr seg om en velferdsstat for alle. Den angår alle som slåss mot økende forskjeller.

Gi gjerne et trykk i hornet når du passerer de streikende på Stakkevollveien, som et uttrykk for støtte og solidaritet. Dette betyr mer enn vi aner for de folkene som nå står i en knallhard kamp mot en rå arbeidsgiver. Et tut i hornet er også et signal til bedriftseieren fra  Harstad. Han må presses til å forstå at vi er i Tromsø, Norge og ikke i «tea-party» - USA.

De streikende har behov for - og fortjener - full støtte fra folk flest. Helt til tariffavtalen er undertegnet av begge parter. Tut og kjør!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse