Annonse
Selv om ordfører Kristin Røymo viser til at kapitalkostnadene gikk ned i fjor og at kommunen har gode rentebetingelser, betyr ikke det at gjeldsbyrden er risikofri på lengre sikt. Foto: Sissel Wessel-Hansen

Gult kort til Tromsø kommune

Det går sakte i riktig retning når det gjelder økonomien i Tromsø kommune, men gjelden er fortsatt faretruende høy.

Mens Tromsø scorer grønt på et positivt netto driftsresultat, lyser det tilsvarende blodrødt når det kommer til gjeldsbyrde.

Tromsø kommune har fått gult kort fra Kommunenes Sentralforbund (KS). Organisasjonen deler hvert år ut røde, gule eller grønne kort, som indikerer hvordan det står til med økonomien i landets kommuner. Ifølge oversikten denne gang, er situasjonen på ingen måte helsvart.

For av landets 428 kommuner, får hele 259 grønt lys, mens 146 scorer gult, og 23 rødt. Innenfor sistnevnte kategori  finner vi  tre kommuner i Troms: Lenvik, Lyngen og Balsfjord.  Her var også Tromsø ved forrige korsvei, men kommunen kan nå vise til en svak forbedring, og går fra rødt til gult. _ Det går sakte i riktig retning, som Oddgeir Albertsen, stabssjef i avdeling for finans, uttrykker det.

Men faremomenter er det nok av. Mens Tromsø scorer grønt på et positivt netto driftsresultat, lyser det tilsvarende blodrødt når det kommer til gjeldsbyrde. For Tromsø bygger opp stadig større gjeld. I fjor var den på nesten 109 prosent av driftsinntektene. Det er mye.

Og selv om ordfører Kristin Røymo viser til at kapitalkostnadene gikk ned i fjor og at kommunen har gode rentebetingelser, betyr ikke det at gjeldsbyrden er risikofri på lengre sikt. Verden kan som kjent endre seg, og stabilt lave renter i framtida er ingen selvfølge.

På den annen side kan ikke kommunen la være å investere i nødvendig infrastruktur. Kommunen er i sterk vekst, og flere innbyggere betyr flere skoler, sykehjem og øvrige kommunale tjenester. Det gledelige er at arbeidsledigheten i Tromsø er lav, det holder skatteinngangen stabil.

Mens rentenivå og skatteinngang påvirkes av ytre forhold, er driften av kommunen mer påvirkbar innenfra. Her er det mer å hente. Kommunen sliter fremdeles med veldig høyt sykefravær i enkelte avdelinger, og sykefraværet øker, i motsetning til utviklingen generelt i landets øvrige kommuner .

Overgangen fra rødt kort til gult er bra for Tromsø kommune, og positivt er det også at det økonomiske handlingsrommet har økt. Men kommunen er fremdeles på jumboplass blant landets 10 største kommuner. Derfor bør det være rom for forbedringer også her.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse