Gunnar Wilhelmsen er mest kjent som forretningsmann og mangeårig styreleder både i TIL og Tromsø internasjonale filmfestival. Nå vil han bli ordfører i Tromsø.

Gunnar Wilhelmsen kan være perfekt for Arbeiderpartiet

Gunnar Wilhelmsen blir i dag presentert som Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø.

Tromsø Arbeiderparti seiler rundt langt nede i en bølgedal. Den har vart i flere år. Meningsmålingene den siste tiden har vært elendige, godt under 20 prosent.

Nedturen startet med valget i 2011, som ble en katastrofe.

Langt inne i Aps innerste krets er det en erkjennelse at valget i 2015 ble vunnet ved et lykketreff, da Jens Johan Hjort ødela valgkampen for Høyre.

Det Arbeiderpartiet har manglet i tiden etter Herman Kristoffersen (ordfører 1999-2007), er en kandidat med appell til brede velgergrupper.

Person er selvsagt viktig, men enda viktigere er sakene han bærer med seg inn i valgkampen. Wilhelmsen er opptatt av å bygge en urban, kompakt by for 100.000 innbyggere. Det er kontroversielt å bygge tettere og høyere i sentrum, slik han ønsker.

For å bevare Tromsøs sjel, har han identifisert tre praktbygg som kommunen må ta ansvar for å utvikle: Alfheim svømmehall, Kunstforeningen og Kysten (tidl. Tromsø kysthospital).

Dernest har han identifisert boligbygging for utsatte grupper og studenter som en kjernesak. Det samme gjelder et bompengesystem som oppleves som rettferdig, og forsvar av de bokstavelig talt livsviktige funksjonene ved universitetssykehuset. Her er det over 6000 velgere som er opprørte over behandlingen de får fra helsemakten i Bodø.

Gunnar Wilhelmsen kan være mannen som gir Tromsø Ap en etterlengtet opptur.  Jeg sier kan, fordi Wilhelmsen er et helt ubeskrevet blad i politikken. Og politikk er og blir et håndverk. Det kan bli avgjørende at han får et erfarent lag med seg på Ap-lista.

Men Wilhelmsens store fordel er naturligvis at han er tromsøværing på sin hals.

Den tidligere og mangeårige formannen i Tromsø IL er en klassisk «self-made man» som elsker byen sin. Han har i tillegg et hjerte for mennesker som lever på Tromsøs skyggeside.

Wilhemsen har potensial til å bli en ukonvensjonell politiker som søker løsninger utenfor «boksen». Men utålmodigheten kan fort bli hans egen fiende, i møtet med kommunalt byråkrati og sendrektighet.

Det kan for eksempel bli interessant å se hvordan forretningsmannen skal håndtere det evige overskridelsesfenomenet helse og sosial.

Han er kjent for å være kontant og bestemt, noen vil også si brysk, og vant til å få det som han vil. Han peker alltid ut sitt eget lag og partnere i forretningslivet.

Slik er det ikke i Tromsø kommune. Der må han jobbe sammen med det mannskapet som allerede er der. De er 4000 i tallet.

Partileder Jonas Gahr Støre har gått foran og vist vei når det gjelder hvordan Ap-ledere ikke bør kommunisere rundt egen rikdom.

Det er ingen tvil om at også Wilhelmsen er rik. Dersom han skal vinne valget, må han være åpen om sine næringsinteresser, sin private økonomi og formue, og ikke minst hvordan han som en stor aktør i eiendomsmarkedet skal håndtere habilitetskonflikter.

Han må åpne opp egen privatøkonomi for velgerne, slik han har gjort i Aps nominasjonskomite. Der har Wilhelmsens mangeårige revisor i KPMG, Gunnar Alskog,  svart på spørsmål.

Sist Ap så utenfor egne rekker, var ved nominasjonen i 1999. Da kom Herman Kristoffersen inn fra venstre, som en upolert bygutt.  «Røde Herman» skapte en tydelig visjon og et gjenkjennelig bilde av hva Tromsø skulle være, for tromsøværingene. 

Gunnar Wilhelmsen kan klare det samme.

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse