Annonse
«Vi tror på deg, Sunniva», er tittelen på lederen i Nordlys. Det gjør også Haddy Njie i sin bok. Det er bare mulig å gi et annet inntrykk hvis man trekker ut et løsrevet sitat, og skreller bort forfatterens tvisyn, ambivalens og refleksjoner rundt eget ståsted, skriver forlagsredaktør Cathrine Sandnes.

Haddys respekt for Sunniva

Imidlertid skriver Haddy Njie eksplisitt: «Vi er blindet av alt dette koster oss, av redsel for ikke å overleve, av fordømmelsen og skammen, av maktkampen hun [altså: Andreassen] ikke har vært en del av».

Bare den aller nærmeste familien var orientert i forkant av utgivelsen av Haddy Njies «Dagbok 13. desember-13. februar». Ved å slippe boka uten forhåndsomtale ønsket vi å unngå, i hvert fall minimere, rommet for spekulasjoner og løsrevne sitater som blir tatt ut av sin sammenheng.

Derfor er det nødvendig å påpeke når det likevel skjer. I gårsdagens leder får man inntrykk av at Njie går ut mot Sunniva Andreassen og sår tvil om troverdigheten hennes, først og fremst gjennom dette sitatet fra boka: «det som er påført oss, er så mye mer gjennomgripende jævlig enn det hun opplevde den gang».

Denne setningen er hentet fra slutten av Haddy Njies bok. På dette tidspunktet har det vært publisert nær 6000 artikler, over hundre saker om dagen, i to måneder. Tolv linjer tidligere, på samme side, skriver Haddy Njie dette: «Vi er i blodtåka, vi også, akkurat som journalistene. Men det er vårt eget blod, det blinder mer enn andres». Med andre ord: Hun erkjenner at hun ikke er i stand til å se på dette kjølig, balansert, på avstand. Litt senere, på samme side, skriver hun: «Det var Tronds ansvar at det ble så fælt for henne. Hvordan kunne han ikke se det?». Og så kommer setningen Nordlys har klippet ut: «Samtidig klarer jeg ikke å dempe brølet i meg som sier det jeg ikke kan si. Det jeg ikke kan tenke. At dette er helt urimelig. At det som er påført oss, er så mye mer gjennomgripende jævlig enn det hun opplevde den gangen». 

Dette er skrevet på et tidspunkt hvor det brister fullstendig for forfatteren. Hun vet godt at dette er nedrige, umoralske og utilgivelige tanker. Men på dette punktet har ikke Njie krefter igjen til å stå imot det hun vet er galt å si. Dette er, med andre ord, ikke en passasje som er tatt med for å gi et flatterende bilde av forfatteren. Langt mindre for å stille Sunniva Andreassen i et dårlig lys. Dette er, om noe, et eksempel på hvor dypt man synker når man har stått under stort press over tid. 

I lederen skriver Nordlys at det «er ingen grunn til at Sunniva Andreassens modige varsel utelukkende skal skrives inn i en maktkamp og del av en konspirasjon mot Giske». Her kan man lett få inntrykk av at dette er en påstand som fremkommer i boka. Imidlertid skriver Haddy Njie eksplisitt: «Vi er blindet av alt dette koster oss, av redsel for ikke å overleve, av fordømmelsen og skammen, av maktkampen hun [altså: Andreassen] ikke har vært en del av».

«Vi tror på deg, Sunniva», er tittelen på lederen i Nordlys. Det gjør også Haddy Njie i sin bok. Det er bare mulig å gi et annet inntrykk hvis man trekker ut et løsrevet sitat, og skreller bort forfatterens tvisyn, ambivalens og refleksjoner rundt eget ståsted. Samtidig blir det også tydelig hvorfor det er nødvendig for Njie å skrive sin egen fortelling om disse månedene. Hvorfor det var nødvendig å gjøre det med sine egne ord, i en bok som gir et helt annet rom for å forsøke å forstå seg selv og andre, enn en avisartikkel er i stand til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse