Annonse
Når styret i Helse Nord nå skal behandle saken om det skal opprettes PCI-senter i Bodø, bør diskusjonen heller være om man i tillegg til PCI i Bodø, også skal opprette PCI-senter på Helgeland og i Finnmark, skriver sykepleier Øystein Myrlund Hansen. Foto: Avisa Nordland

Det hainnle om å leve…

Et innlegg i den pågående debatten om PCI-behandling til befolkningen i Nord-Norge.

Selv et skadet hjerte kan banke lenge, i mange år faktisk.

«Det hainnle om å leve» synger Kine Hellebust. For mange hjertesyke personer i Nord-Norge handler det dessverre bare om å overleve. Argumentene mot PCI-senter ved Nordlandssykehuset i Bodø har vært mange. Sist uke kunne man lese i nord-norske nettaviser, at man i Bodø kan måle svært god 30 dagers overlevelse av hjerteinfarkt. Miljøet rundt PCI-senteret på UNN i Tromsø jublet. Endelig sto det sort på hvitt. Innbyggerne i Bodø og omeng dør ikke mer av hjerteinfarkt enn innbyggerne i Tromsø eller Norge forøvrig. Nordland trenger ikke PCI-senter. 

Avdelingsleder ved hjertemedisinsk avdeling ved UNN Tromsø, Thor Trovik, kunne fortelle at mulighetene for å overleve ett hjerteinfarkt i utkantstrøk, som søndre Helgeland og Finnmark riktignok er litt dårligere. Men tydeligvis ikke dårlig nok.  

Når man rammes av hjerteinfarkt er det uten tvil viktig å overleve. At befolkningen i Bodø og omeng kommer godt ut med tanke på overlevelse, kan vi takke gode pre-hospitale tjenester, og gode standarder for behandling av hjerteinfarkt ved Nordlandssykehuset i Bodø. Men som Kine Hellebust sier: «Det hainnle om å leve».

Mange som rammes av hjerteinfarkt opplever at det handler mer om å overleve, enn «å leve». Måling av 30 dagers overlevelse sier noe, men ikke alt. Jo lengre tid det tar før den som er rammet av hjerteinfarkt får behandling med PCI, jo mer skade skjer i hjertet.  Tiden er viktig. Selv et skadet hjerte kan banke lenge, i mange år faktisk.

Hjertesvikt er en vanlig komplikasjon etter et gjennomgått hjerteinfarkt. Svært ofte er det slik at jo mer skadet hjertet er, jo større er hjertesvikten. Å leve med hjertesvikt er ikke noen spøk. Livet blir faktisk ikke som før, bare man overlever hjerteinfarktet. Selv enkle gjøremål som å kle på seg, komme seg til toalettet, reise ut av huset for å møte venner og familie, mange av de tingen vi friske tar som forgitt, må den alvorlig hjertesyke forsake. Til sammenligning med kreftpasienter, opplever også personer med hjertesvikt en lik mengde med symptomer som smerte, kvalme, utmattelse, og plager som angst og depresjon.

Kine Hellebust synger at hun vil «Sønge, ælske og gjønge, til hun får te det hun vil». Personer med alvorlig hjertesvikt kan verken «sønge, gjønge eller ælske», og i svært mange tilfeller, i hvert fall ikke «Få te det de vil».

Livet for en med alvorlig hjertesvikt handler mer om de enkle tingene,

det handler om å tørste, fordi du ikke kan drikke så mye du vil

det handler om hyppige toalettbesøk,

det handler om å sove i en stol, fordi du ikke får puste når du ligger

det handler om å greie og bevege fra stolen i stua til kjøkkenet,

det handler om å miste store deler av ditt sosiale liv fordi du ikke greier å komme deg ut,

det handler om å spise mye medisiner med mange mulige bivirkninger,

det handler om hyppige sykehusinnleggelser, og behandling med flere medisiner,

det handler om å ikke kunne leve ett fullverdig liv, fordi PCI-senteret lå for langt unna,

det handler om å miste mange gode år i livet,

det handler om å leve med alvorlig hjertesvikt.

PCI er ikke lengre noen heksekunst, se til Sverige. Der har de 27 velfungerende PCI senter med god kvalitet på behandlingen. Når styret i Helse Nord nå skal behandle saken om det skal opprettes PCI-senter i Bodø, bør diskusjonen heller være om man i tillegg til PCI i Bodø, også skal opprette PCI-senter på Helgeland og i Finnmark.

Kjære styret i Helse Nord. Gi den nord-norske befolkningen det de fortjener. Et likeverdig helsetilbud for alle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse