Annonse

Halvparten av alle tromskommuner bryter loven om barneverntjenester. Og nå kommer jula.

Vold og omsorgssvikt mot barn skjer som regel ikke i kontortiden.

Når julefreden snart senker seg over de fleste hjem i Norge, er det grunn til å minne om at jula ikke er «barnas høytid» for alle barn. For altfor mange barn handler dessverre jula om frykt og ensomhet, i skyggen av foreldres økte rusbruk i høytiden.

En undersøkelse MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at én av ti voksne nordmenn skulle ønske foreldrene hadde drukket mindre i oppveksten deres. Mange sliter med vanskelige minner på grunn av alkohol.

– Vi regner med at rundt 200.000 barn i Norge plages av eller lider under et for stort ruskonsum hos de voksne, sa Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergensklinikkene til Dagbladet for noen dager siden.

Barnevernsvaktene opplever flere henvendelser og krisesentrene rapporterer om alvorligere henvendelser enn ellers i året.

Dessverre viser det seg at storsamfunnet legger for dårlig til rette for å hjelpe sårbare barn. Mandag fortalte Vårt Land at i 4 av 10 kommuner er det ingen akuttberedskap i barnevernet. Det viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Om barn i disse kommunene trenger akutt hjelp på grunn av vold eller omsorgssvikt i julen, er det ikke sikkert det er noen organisert hjelp å få før barnevernskontoret åpner.

Det bekymrer naturlig nok Barneombud Anne Lindboe, som mener situasjonen er alvorlig.

– Vold og omsorgssvikt mot barn skjer som regel ikke i kontortiden, da er de gjerne på skolen. Det er helger, kvelder og helligdager som er de mest utsatte tidene, sier hun.

Ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå er det flest barn under barnevernets omsorg her i nord. Det gjelder Finnmark, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

NRK Nordnytt kunne i forrige uke fortelle at halvparten av alle tromskommuner bryter loven om barneverntjenester.

Bare Tromsø kommune har 77 bekymringsmeldinger som ikke er undersøkt innen tremånedersfristen. Det er alvorlig og ikke til å leve med. Og nå kommer jula.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse