Annonse
FÅR TYN: Denne Twitter-meldingen fra Ulf Leirstein (innfelt) setter sinnene i kok hos mange nordmenn. Ikke rart, mener Randi Breivik. Foto: NTB Scanpix/Skjermdump

«Han burde skaffe seg en ordentlig jobb og betale for seg selv, i stedet for å leve av skattepenger og trakassere samene - på selve nasjonaldagen til og med!»

FRPs justispolitiske talsmann Ulf Leirsten har et problem med at samefolkets dag også kalles samisk nasjonaldag.
«Samenes NASJONALdag … Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv.», twitret han mens han humret i sitt trendy todagersskjegg over sitt eget vidd. Vel, det siste er lagt til av meg, men jeg tror det var det han gjorde.

Selv humrer jeg også. Mest over at Leirstein tror at nasjon og land er det samme, men også litt over den tåpelige misunnelsen. For hva ellers kan drive sånne som ham til å twitre slikt? Jeg ler også over at Leirstein sitter som overbetalt politiker i Oslo og innbiller seg at det på en måte er de som betaler for oss. Vi skal da vel alltids klare å betale for «sametinget, støtte til samisk kultur osv.», hvis de unyttige politikerne på stortinget slutter å stjele, selge og gi vekk alt vi har.

Jeg visste ikke stort om fyren, så jeg googlet ham. Det sies at det er våre beste som representerer folket i storting og regjering, men det virket underlig at han skulle høre til kategorien «de beste» når han twitrer slikt. 

Mannen har sjokkerende nok fullført videregående, men han har nok vært en av dem som ikke så på historie og andre dannelsesfag som særlig viktig. Den typen som tror han aldri vil få bruk for allmennkunnskaper uansett. Resultatet av den typen tenking er generell uvitenhet og ignoranse, og da kan man hisse seg sånn opp over et begrep man ikke forstår (nasjonaldag), at man taster i vei på twitter så raskt fingrene går.

Det verste er at man ikke lenger blir overrasket, eller litt i stuss, når utspill som dette kommer fra FRP. Likevel er jeg litt forbauset over at andre sentrale FRP’ere, fortrinnsvis formannen selv, ikke har uttalt seg. For den som tier samtykker.

Som sagt kan vi betale selv om det er ønskelig. La oss beholde ressursene våre her oppe, i stedet for å behandle oss som en koloni og råvareleverandør. Slutt å selge vekk, eller forurense i hjel, evigvarende ressurser. Slutt å late som at dere sitter i Oslo og støtter oss, når realiteten er stikk motsatt.

Jeg kan skjønne at Leirstein blir misunnelig og irritert. Hele 900 millioner i året går til å sikre at landets andre folk har et minimum av rettigheter. Til å bygge opp igjen det staten tok fra oss gjennom en knallhard fornorskning. Det er småpenger i statsbudsjettet.

Jeg er irritert selv. Det jeg betaler i skatt er med på å subsidiere Leirstein og andre som ham. Han burde skaffe seg en ordentlig jobb og betale for seg selv, i stedet for å leve av skattepenger og trakassere samene  - på selve nasjonaldagen til og med!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse