Annonse
Det var ikke Rødts press som bidro til at strukturkvotene ikke forlenges. Vi lyttet til næringen og folket, skriver Høyres Tom-Christer Nilsen. (Foto: Høyre)

Hån mot kysten? Nei, det er avklaring, forenkling og styrking

Rødt forsøker i et innlegg å ta æren for alt som er bra i Kvotemeldingen for fiskerinæringen. Det er underlig, ettersom partiet unnlot å delta i forhandlingene, og heller ikke stemte med flertallet som vedtok den. La det være klart: Kvotemeldingen er ikke et produkt av Rødts press. De vi har lyttet til er næringen selv.

Historiefortelling er subjektivt. Bevegelsen Rødt tilhører har lenge vært ekspert på svært selektiv historieskrivning. Eller som en fra den andre siden, Winston Churchill sa det; «Historien vil være snill mot meg, for jeg har tenkt å skrive den».

Det var for eksempel ikke Rødts press som bidro til at forslaget om statlig kvotebeholdning ble skrotet. For oss som under Arendalsuken i fjor hørte venstresidens respons på dette forslaget, var den ikke negativ. En SV-representant kalte forslaget interessant.

Om man leser innlegg fra Rødt Nordland fra i august fjor, er det også tydelig at Rødt på det tidspunktet hadde misforstått hva statlig kvotebeholdning gikk ut på. De trodde det var en bank for «kjøp og salg av kvoter». Press for å avvikle en ordning som ikke er foreslått av noen, vil som kjent som oftest lykkes.

Det var ikke Rødts press som bidro til at strukturkvotene ikke forlenges. Vi lyttet til næringen og folket.

Men ett sted har tydeligvis regjeringspartiene og Frp påvirket Rødt. Da Nordland Rødt i fjor skrev sitt innlegg, skrev de at fangstsamarbeidet under 11 meter (les: samfisket) burde fortsette. Her valgte imidlertid Rødt å følge regjeringspartiene og Frp i å avvikle samfiske med seg selv i torskefisket med en god overgangsordning. Spør du Rødt selv, vil de nok si de alltid har ment dette.

Et annet sted Rødt har beveget seg så mye at de er i strid med eget prinsipprogram, er i innleggets siste del, der de sier at fiskere skal få eie sine båter. Da kan det være naturlig å minne om at Rødts prinsipprogram slår fast at privat eiendomsrett er i strid med demokratiske prinsipper.

Men bildet Rødt ønsker å skape av seg selv og Kvotemeldingen er feil. Kvotemeldingen stopper samfisket med seg selv. Samfisket har, ifølge Riksrevisjonen, ført over 200 sjarker ut av aktiv fiske. Anledningen til å bygge seg ut av fartøygruppen stoppes. Rekrutteringsordningen blir en rett for alle unge, ikke et lotteri for de få. Kravet til bearbeiding i pliktsystemet økes. Plikttrålerne må auksjonere i Nord-Norge dersom pliktstedet sier nei til å ta imot. Strukturkvotenes tilbakefall slås fast.

Er dette hån mot kysten? Nei, det er avklaring, forenkling og styrking.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse