TRENGER NY VEI: Håkon Robertsen (til venstre) fra Tromvik fiskarlag forklarer vei-problemene for lederen i Stortingets transportkomite, Helge Orten (H). Til høyre gruppeleder for Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe. Foto: Anne Birgitte Fyhn

Håp for Tromvik

I over 30 år har ildsjelene i det lokale næringslivet jobbet for ny vei, men hver vinter står befolkningen i bygdene Tromvik, Grøtfjord og Rekvika ovenfor de samme problemene. Stengte veier på smale og kronglete veier. Og en rasfare som nesten konstant regnes som overhengende.

Det hender også at store trailere kjører seg bom fast på den smale veien slik at de sperrer for annen trafikk over lengre perioder.

Og når vinteren slipper taket blir den elendige tilstanden på fylkesvei 57 synlig. Med store gapende hull i det som engang var asfalt. En veistandard man ikke skulle tro var mulig i et velferdssamfunn som det norske.

Saken er ekstra paradoksal fordi Tromvik bidrar med så stor verdiskapning og skatteinntekter til fellesskapet. Dette er ei særdeles aktiv fiskeribygd. I høysesongen er det daglig mellom seks og åtte semitrailere som forlater fiskebruket, fullastet med fisk til pengesterke markeder i og utenfor Norge.

Derfor er den skranglete kjerreveien til Tromvik en stor skandale. Det burde være en distriktspolitisk kampsak for hele Tromsø. Men interessen for å stille seg bak bygdefolkets krav har, med få unntak, ikke vært veldig stor fra nærsynte kommunepolitikerne i Tromsø.

I fylkespolitikken har veien aldri nådd opp blant de prioriterte strekningene. Sannsynligvis har Tromvik blitt et offer for mange politiske hestehandler alle andre steder i fylket, slik det ofte er med prosjekter som har postadresse i Tromsø.

Og hver gang fylkespolitikerne konfronteres med en stadig dårligere vei, er svaret at forklaringen er å finne i etterslepet på vedlikehold av fylkesveier. I Troms mangler det flere milliarder. Det er altså storting og regjering som må bevilge mer penger.

Men i Tromviks tilfelle er det snakk om både vedlikehold, og bygging av en helt ny forbindelse over vågen mellom Tromvik og Grøtfjord.

Mandag var lederen i Stortingets transportkomite, Helge Orten (Høyre) på besøk i bygda. Han kunne som ventet ikke gi noen løfter, men uttrykte forståelse for utfordringene.

Uansett er det bra at ledelsen i Tromsø Høyre sender en av sine egne tyngste samferdselspolitikere på befaring i virkeligheten. Men det forplikter også. Det gir håp om at regjeringspartiet Høyre nå blir en aktiv støttespiller for folket i Tromvik, slik at det endelig blir fortgang i saken.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse