Annonse
Her, i Macks gamle lokaler, skal Sjakk-OL arrangeres.

Håper å finne det beste trekket

Her er mine fem svar om Sjakk-OL.

Sjakk-OL organisasjonen, Tromsø og Norge står ovenfor et nervepirrende sluttspill.

Nordlysredaktør Danny Pellicer kommer i Nordlys fredag 23. mai med fem spørsmål om Sjakk-OL. Her er fem svar:

1.    Styret orienterte allerede våren 2010 Kulturdepartement, Stortingets familie og kulturkomite samt eierne om de økonomiske utfordringene styret så kunne komme som følge av tilleggskostnadene til å arrangere Prøve-OL (World Cup 2013). En turnering som altså ble pålagt Sjakk-OL 2014, etter at søknaden til Kulturdepartementet var sendt inn i 2009. For å ta høyde for å dekke kostnadene for World Cup har vi søkt å redusere våre kostnader for 2010-2014 samt økt innsatsen i sponsormarkedet. Basert på de erfaringer vi har gjort oss på markedssiden, der vi erkjenner at det er vanskelig å få sponsormidler, ønsket vi å sikre arrangementet ved å søke staten om ekstrabevilgning.  Dette arbeidet startet umiddelbart etter at tallene fra World Cup 2013 var klare. I januar 2014 under TIFF hadde styreleder møte med kulturministeren hvor det ble orientert om at det ville komme en søknad om tilleggsbevilgning. Styret og administrasjon har siden da hatt møter med samtlige partier i Stortingets familie- og kulturkomite. 

2.    Når vi nå har havnet i denne situasjonen er det ikke et enkelt svar. Å bygge om et gammelt industrilager til en fullverdig spillearena byr på utfordringer. Bespisningen var tenkt flyttet fra hotellene til arenaen for å spare kostnader. Dette viste seg ikke å være gjennomførbart. Arrangementet har rekordpåmelding på 181 deltakerland, mens det under forrige Sjakk-OL i Istanbul 2012 var 157 deltakerland. Dette representerer en betydelig merkostnad ettersom vi må dekke opphold og mat for de akkrediterte deltakerne. Tilleggseffekter av dette er økte kostnader til sikkerhet, transport og frivillige. Summen av disse uforutsette kostnadene nært opp til arrangementet gjør at selskapet er i den situasjonen det er i dag. 

3.    Målet har aldri vært 50 sponsormillioner. Målet har vært 23 millioner kroner. Øvrige midler skulle blant annet komme fra salg av eiendeler, virkemiddelordninger, gjensalg av hotellrom, momsrefusjon, osv. Vi har hele tiden selv jobbet med å få inn sponsormidler, det har resultert i avtaler til en verdi av ca. 18 millioner kroner. Alt dette har kommet etter egeninnsats både fra styre og administrasjon. For å styrke salgsinnsatsen ytterligere ble det hyret inn nasjonale og internasjonale sponsoragenter. Dette viste seg å være tilnærmet resultatløst. 

4.    Sjakk-OL sin kommunikasjonsstrategi har vært å bygge kjennskap og kunnskap om Sjakk-OL. I en spørreundersøkelse bestilt av Sjakk-OL i desember 2013, svarte 36 % av de spurte at de vet hvor Sjakk-OL skal arrangeres. Dette var en sterk økning fra 17 prosent i tilsvarende undersøkelse året før. Av disse 36 prosent, svarte hele 91 prosent at det skulle skje i Tromsø. Nå kan en trygt anta at disse tallene har steget. Dette belyser at jobben med å bygge kjennskap og kunnskap har gitt resultater. Det samme viser også analysene over antall medieoppslag om sjakk og sjakk-OL, som har hatt en kraftig økning det siste halvannet året.

5.    Sjakk er ikke en sport som får massene til å trekke ut i gatene eller møte opp i hopetall for å overvære spillet live. Kampen mellom Anand og Carlsen i fjor viste at det er stor interesse rundt sjakk og at sjakk helt klart er en underholdende sport. Det var også kanskje for første gang i historien at NRK knakk TV koden for formidling av sjakk. Det tror vi nærmere 2 millioner nordmenn kan si seg enige i. Sjakk-OL organisasjonen, Tromsø og Norge står ovenfor et nervepirrende sluttspill. Mye står på spill, både med tanke på Tromsø og Norges arrangementsrenomme. Håpet er at de involverte parter sammen skal finne det neste beste trekket som løser denne utfordrende stillingen. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse