Annonse
Høyre vingler før valget, skrev Aps Marta Hofsøy. Hun bommer, mener Høyres gruppeleder i Tromsø, Erlend Svardal Bøe

Håpløs argumentasjon fra Hofsøy og Arbeiderpartiet om skjenkebevilling

I et leserinnlegg publisert i Nordlys på fredag beskylder Arbeiderpartiets Marta Hofsøy Høyre for å vingle før valget. Saken hun mener Høyre vingler i er spørsmålet om det i Tromsø kommune skal være tillatt å gi skjenkebevilling på kjøpesentre og konkret om etableringen av restauranten Egon på Jekta. Arbeiderpartiet skal være forsiktig med å beskylde andre partier i kommunestyret i Tromsø for å vingle. De har nok av løftebrudd i denne kommunestyreperioden på samvittigheten. Doblingen av eiendomsskatten er en av sakene hvor Arbeiderpartiet har sagt en ting rett før valget og gjort noe helt annet rett etter valget.

Men til saken Hofsøy skriver om i sitt innlegg. Ja, det er helt riktig at Høyre stemte for rusmiddelpolitisk handlingsplan når den var til behandling i kommunestyret i januar 2017 og at vi under behandlingen av planen ikke fremmet forslag om å åpne opp for skjenkebevilling på kjøpesentre i Tromsø. Men det Hofsøy naturlig nok ikke omtaler i sitt innlegg er behandlingen av retningslinjene for salgs- og skjenkebevilling i Tromsø kommune som ble behandlet i kommunestyret høsten 2016. For de som ikke vet det er det disse retningslinjene som avgjør spørsmålet om det skal være mulig å gi skjenkebevilling til virksomheter på kjøpesentre. I denne saken fremmet Høyre forslag om at punktet «det gis som hovedregel ikke skjenkebevilling til nye steder som er plassert i eller i tilknytning til varehus/kjøpesenter» skulle strykes. Dette forslaget fra Høyre stemte Arbeiderpartiet mot.

Hofsøy bommer også i sin definisjon av Prostneset Havneterminal som kjøpesenter eller ikke. Havneterminalen blir av Tromsø Havn selv definert som et «nyttebygg for reisende, kommersielt og kulturelt bygg». Selv om kommersiell aktivitet ikke er hovedfunksjonen til Havneterminalen, så er kommersiell aktivitet en viktig del av det og Havneterminalen kan med sine ti forretninger defineres som et lite kjøpesenter. Til sammenligning har Veitasenteret i Storgata seks forretninger og de defineres som et kjøpesenter. Hofsøy argumenterer videre med at Havneterminalen er til for de reisende og ikke for allmennheten og derfor ikke har samme funksjon som et kjøpesenter. Det er helt opplagt at Havneterminalen er til for de reisende, men i vår uttalte styreleder i Tromsø Havn og gruppeleder for Arbeiderpartiet at Havneterminalen skal være «attraktiv for byens befolkning og ikke bare tilreisende. Det vil bli et sted å oppholde seg og hvor man kan handle». Er Hofsøy uenig med sin egen gruppeleder om hva Havneterminalen skal være for Tromsøs befolkning? Prostneset Havneterminal skal være til for hele byen, ikke bare for reisende og turister som Hofsøy mener. Også NHO Arktis mener at Prostneset Havneterminal kan defineres som et kjøpesenter.

Når det gjelder etableringen av restauranten Egon på Jekta er det helt håpløst at Arbeiderpartiet er mer opptatt av å hindre folk fra å ta seg en pils på et rolig kjøpesenter fremfor å legge til rette for flere arbeidsplasser i Tromsø. I byer som for eksempel Harstad, Bodø, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Oslo er det tillat med skjenkebevilling på kjøpesentre og i disse byene er erfaringene gode. Mitt råd til Hofsøy er at hun tar seg en telefon til sine kolleger i disse byene for å spør hvorfor Arbeiderpartiet har gått inn for dette og hva som gjør Tromsø så voldsom spesiell. Her er det ikke snakk om å legge til rette for full, men å legge til rette for næringsvirksomhet og som lokalpolitiker må en prøve å være litt løsningsorientert fremfor å avvise forslag med en eneste gang.

Det kan være verdt å merke seg i at en høyst uformell meningsmåling på Nordlys.no med spørsmålet «bør man få skjenkebevilling i kjøpesentre» så svarer hele 86 prosent av 243 avgitte stemmer at ja, det bør være mulig. Jeg tror folk flest ikke ser problemet med at Egon kan få etablere seg på Jekta og få skjenkebevilling. Hofsøy og Arbeiderpartiet må gjerne bruke tiden sin på å beskylde Høyre for å innta populistiske posisjoner, men etter min mening er det ingenting populistisk ved å åpne for skjenkebevilling for Egon på Jekta som kan være med å utløse 40 nye arbeidsplasser i privat næringsliv i Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse