STØTTER FINNMARK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener fylkesordføreren i Finnmark gjør rett i å boikotte stortingsvedtaket om sammenslåing med Troms. Her er ahn fotografert i Hammerfest ved en tidligere anledning. Foto: Helle Østvik/iFinnmark

Har Ap-ledelsen mistet gangsynet?

Det er forstemmende og trist å se Jonas Gahr Støre legge kistelokket på sin egen fortelling om Nord-Norge , mener Oddvar Nygård.

I 2005 sto en fersk utenriksminister på talerstolen ved Universitetet i Tromsø og holdt en historisk viktig tale. Jonas Gahr Støre tegnet et nytt politisk kart for nordområdene og med det skapte han en helt ny fortelling om Nord-Norge. Nord skulle bli regjeringens viktigste, strategiske prosjekt.

Støre vakte voldsom begeistring med sin fortelling og sine visjoner for den nordligste landsdelen. Først og fremst fordi han begravde forestillingen om at det arktiske Norge var en fattigslig og vanskjøttet del av kongeriket, som ikke kunne klare seg uten statlig støtte og spesielle særordninger. (Noen av oss husker at det til og med i en stortingsmelding fra slutten av syttitallet ble anført at Nord-Norge var en «syk landsdel»). Tvert i mot pekte Støre på ressursrikdommen i nord og den sentrale geopolitiske plasseringen den nordlige landsdelen nå hadde på det nye, politiske verdenskartet i et nytt årtusen. Nordområdepolitikken var utpekt som regjeringens viktigste strategiske satsing i årene fremover.

I dag virker det å være lenge siden 2005. Det bildet som nasjonen i dag har av Nord-Norge, er at det er en landsdel der det bare er kiv og strid mellom naboer, der høylytte, politiske fylkeskrangler fyres av med voldsom utestemme og der skjellsordene hagler. Forvitringen av den fortellingen om Nord-Norge som Støre presenterte for 13 år siden, er kommet svært langt. Den er snart fullstendig knust, overdøvet av en politisk støy uten like, ledet og fremført av lokal- og regionalpolitikere som har som eneste mantra at «alt må være som før».

Det var disse ordene fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark brukte etter forhandlingsmøtet som Knut Storberget ledet på Gardermoen i vår. «Det beste hadde nå vært at alt ble som før», sa Vassvik i et TV-intervju etter møtet. Det var en oppsiktsvekkende uttalelse. Visste man ikke bedre, skulle man tro at Finnmark fylke, der Vassvik er den øverste politiske leder, var et absolutt mønsterbruk. Alt burde derfor forbli som det er.

Arbeiderpartiet har i lange tider vært den sterkeste politiske krafta i Finnmark. De har styrt både fylket og mange kommuner over tid. Derfor har partiet også et tungt ansvar for det faktum at Finnmark ligger helt i tetsjiktet på en rekke av elendighetsstatistikkene man finner på Statistisk sentralbyrå (SSB). Disse omfatter bl.a. folkehelse, frafall i skolen og rekke forskjellige sosiale forhold. Når en av Aps fremste partipolitikere i Finnmark så bramfritt erklærer at alt må være som før, er det derfor man knapt kan tro hva man hører. Dersom SSB også hadde statistikk over arrogante politikere ville nok fylkesordfører Vassvik hatt store muligheter for en topplassering.

Nå blir det verre. For partileder Jonas Gahr Støre har i starten på denne uka gått ut og støttet Vassviks boikott av et møte som kommunalminister Monica Mæland har invitert Troms og Finnmark til. I VG maner han også til ikke å kritisere Finnmark. Ikke bare har fylkesordføreren i Finnmark vist sin ringeakt for lovlig fattede stortingsvedtak. Hun nekter også å føre en samtale med kommunalministeren sammen med Troms. Og denne arrogante demonstrasjonspolitikken får hun nå altså godkjentstempel på fra partileder Støre.

Har Aps ledelse mistet gangsynet fullstendig? Skal Ap nå åpne for at selvgode regionpolitikere som mener de kan sette seg opp mot Stortinget, bare får lov å ture frem? At Senterpartiet er troende til den slags populisme, er ikke overraskende. Men ser ikke Aps ledelse at de sender avgårde det som kan bli en politisk bumerang med voldsom sprengkraft? Bare for å redde en håndfull Finnmarks-stemmer?

Det må være en skjebnens ironi at du, Jonas, nå ser ut til å ville bidra til å lukke kistelokket på den fortellingen du fremførte om Nord-Norge i 2005. Det er ikke bare forstemmende og nitrist. Det er også farlig. Forakten for politiske institusjoner og de demokratiske spillereglene kan fort begynne å gjøre seg gjeldende også i Norge, dersom våre fremste politikere selv begynner å gjødsle det jordsmonnet som skaper denne forakten.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse