Annonse
DE BESTE FORUTSETNINGEN: Hvert år, hver ukedag sender vi 13705 barn til barnehagen og skolen for å lære seg om livet, seg selv, oppdage sitt eget potensial, lære om samfunnet vi lever i, matematikk og engelsk med mer. Vi ønsker at fremtidige borgere av samfunnet vi lever i skal ha de beste forutsetninger for å kunne bidra, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix

Har du barn i skole eller barnehage? 

Hvor går grensen for hva vi tåler av budsjettkutt som berører våre barn? Spør Trond Helge Richardsen.

I budsjettforslaget for de neste fire årene vil administrasjonen kutte med om lag 35 millioner kroner årlig, bare på skolerammen. Hvordan har det seg at en av de sektorene det blir foreslått kuttet mest i er Utdanning og oppvekst?

Har du barn i skole eller barnehage? 
Hvis ja – les videre.
Hvis nei – les likevel.

Hvor går grensen for hva vi tåler av budsjettkutt som berører våre barn?
26. september skal neste års budsjett behandles i kommunestyret. Tromsøskolen opplever hvert eneste år å måtte kutte i budsjettene sine. Dette i form av enten innkjøpsstopp, stopp i ansettelser (færre lærere) eller nedjusterte budsjett og mindre handlingsfrihet. De senere årene har rektorene i Tromsøskolen startet 1. august med ny driv og et ønske om å gjøre det best mulig for våre elever. Det viser seg å være vanskelig når hvert skoleår starter med budsjettårets andre eller tredje kutt. Konsekvensene av dette kan være færre bøker, ikke å kunne fornye utstyr på spesialrom (kunst og håndverk, musikk, kroppsøving, mat og helse eller naturfagslab.), ikke buss til arrangement på f.eks. universitetet med mer. 

Basert på tall fra GSI (Grunnskolens rapporteringssystem) er det 8477 elever i Tromsøskolen per 01.10.17. Tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering) viser at det er 5228 barn i barnehagene i Tromsø per 01.01.2018. Totalt blir det 13 705 barn i barnehage og grunnskole i Tromsø kommune. I samme kommune er det fra SSB per 2. kvartal registrert 76 062 innbyggere. Det betyr at 18 % av kommunens befolkning er brukere av barnehage og skole. Dersom vi regner med foreldre og foresatte nærmer vi oss 45-50% av kommunens innbyggere som har tilknytning til barnehage og skole -og da har vi enda ikke regnet med de ansatte som bare i skolen utgjør 1300 personer. Dette antallet bør vel ha litt gjennomslagskraft eller?

Hvert år, hver ukedag sender vi 13705 barn til barnehagen og skolen for å lære seg om livet, seg selv, oppdage sitt eget potensial, lære om samfunnet vi lever i, matematikk og engelsk med mer. Alt dette for at våre neste generasjoner skal videreføre og forbedre det vi har fått til. Vi ønsker at fremtidige borgere av samfunnet vi lever i skal ha de beste forutsetninger for å kunne bidra. 

I budsjettforslaget for de neste fire årene vil administrasjonen kutte med om lag 35 millioner kroner årlig, bare på skolerammen. Hvordan har det seg at en av de sektorene det blir foreslått kuttet mest i er Utdanning og oppvekst? Så er spørsmålet vårt til befolkningen: Skal vi som befolkning godta at det kuttes i rammene til barnehagene og skolene?
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse