Annonse
Det grønne skiftet skal elektrifisere båter, biler og fly slik at vi fortsatt kan reise. Det skal utvinne mineraler slik at vi fortsatt kan kaste og kjøpe nytt, skriver Helge Nicolaisen. Foto: Colourbox

Jeg har ikke gjort noe galt...

Jeg gjorde bare det som i øyeblikket syntes å være best.

- La oss nå alle be om at de ikke huskes som regjeringen som skålte i drinker med isbiter fra Svartisen i Nordland, samtidig som de fylte nasjonale laksefjorder med gruveslam.

Slik er det nok som oftest for oss alle, og slik må det også være. Hverdagsbeslutninger - store og små, rett og galt med og uten konsekvenser. Så lenge det angår oss selv er det vel heller ikke så nøye - men når vi utfører handlinger som angår flere, en ny generasjon eller kanskje flere - holder det neppe med det som i øyeblikket syntes å være best.

Uttak av mineraler fra naturens egen kiste, uttak av olje og gass fra sårbare områder og stadig nye oppdrettslokasjoner i gyteområder for vill fisk er paradokser der det som i øyeblikket syntes å være best - utmerket kan vente både i både år og generasjoner. Det er kontroversielt å anmode om et grønt skifte basert på svekket kjøpekraft og avståelse fra utbygginger i sårbare områder. Det vet jeg  og det må jeg tørre å stå opp for.

Greta Thunberg sa i sin tale til EU kongressen: “Vi må rette all vår oppmerksomhet mot klimaendringer. Hvis vi feiler har alle våre anstrengelser og all vår framgang vært til ingen nytte. Alt som blir igjen etter våre politiske ledere, er det største feilgrepet i menneskehetens historie. De vil bli husket som tidenes største kjeltringer, fordi de har valgt å ikke lytte og ikke handle.”

Oljefondet er i dag verdsatt til ufattelige Nok 8 800 000 000 000 og skal blant annet sikre vår fremtidige pensjon, men hva er den egentlige verdien når klimaendringen påfører samfunnet dårligere tilgang til mat og vann, helseproblemer, økonomisk ulikhet, konflikter og flyktninger, skader på natur, infrastruktur og bygninger og tap av naturmangfold

Naturkatastrofer, mangel på vann og mat, flom og tørke er blant grunnene til at folk forlater hjemmene sine. I snitt forlater 25,3 millioner mennesker hjemmene sine på grunn av klimarelaterte problemer - hvert år. Når folk flykter fra krig og konflikt kan de håpe på å returnere den dagen konflikten er over. Hvis klimaendringene har ødelagt livsgrunnlaget i samfunnet ditt, er ikke dette et alternativ. Verd å merke seg er også risikoen for voldelige konflikter som en indirekte konsekvens.

Greta Thunberg sier videre: “Vi trenger en helt ny måte å tenke på. Det politiske systemet dere har skapt handler bare om konkurranse. Du jukser når du kan fordi alt som betyr noe er å vinne for å få makt. Dette må det bli slutt på.  Vi må slutte å konkurrere med hverandre. Vi må samarbeide og jobbe sammen og dele jordas ressurser på en rettferdig måte. Vi må begynne å leve innenfor planetens tålegrenser, med fokus på rettferdighet, og ta noen få skritt tilbake, for alle levende veseners skyld.”

For egen del husker enda godt når mine barn var helt nye, babyer med ren samvittighet og hele livet i fremtid. De ble vasket i rent lunkent vann, smurt inn med krem og pudder og gitt melk fra mors bryst. Jeg kunne sitte og se på dem når de sov og håpe at fremtiden ble god. Jeg bad til Gud om at mine barn skulle holde seg friske og at jorden skulle gi dem frisk luft, rent vann og sunn mat. Hva enn  som skjer vil vi som foreldre alltid ønske oss våre barn det beste. Med dette spilles nå kampen som ikke kan tapes. Det er kampen om neste generasjoners rett til å leve. Det er vissheten om at ingen foreldre ønsker å ta livet av sine egne barn for prisen av penger.

Det blir derfor nærmest en bisarr forestilling som pågår, en enorm livsløgn der manus er hentet rett i fra ideen og definisjonen av velstand. Forventningen er fortsatt vekst, fortsatt kjøpekraft og faktumet om forsøpling seks ganger mer en klodens egen bæreevne.  En ulykksalig tragedie i uforstand og virkemidler.

Min påstand er derfor at det grønne skiftet ikke er troverdig,  det er snarere et alibi for et fortsatt hinsides forbruk. Det grønne skiftet er drevet fram av kapitalismens konsumtanke - der konsumet skal fortsette med såkalte miljøbesparende tiltak. Det grønne skiftet skal elektrifisere båter, biler og fly slik at vi fortsatt kan reise. Det skal utvinne mineraler slik at vi fortsatt kan kaste og kjøpe nytt. Tro meg når jeg skriver:

Veien til samfunnsfall er konsulentlobbysime og tankesmier som samarbeider med privat kapitalisme og utgjør dermed neste generasjons største fiende. Skulle du tvile, slå på TV  - sjekk ut reklamene. Nye telefoner, nye apper, nye biler, nye duppe og ditter av alle mulige slag og fly og reiser til både fram og tilbake.

Skulle du nå enda tvile: Hør Finansministerens budsjett-tale om fortsatt kjøpekraft og økonomisk velferd. Mye som minner om klimakampen?

La oss nå alle be om at de ikke huskes som regjeringen som skålte i drinker med isbiter fra Svartisen i Nordland, samtidig som de fylte nasjonale laksefjorder med gruveslam 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse