Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR: Gunnar Stavrum i Nettavisen. (Foto: Paul Weaver)

Har det rablet for Gunnar Stavrum?

Det gir meg et slags håp om at noen her oppe en eller annen gang skal rette ryggen og si fra til Stavrum og resten av nikkers-adelen at nok er nok, vi vil ha leveringsplikta på fisken tilbake, og olja skal i land i Finnmark, og skal den sendes noe sted skal den gå med togbane.
I sin spalte i Nettavisen 26.03.20 titulert “Har det rablet for nordlendingene?” kommer Gunnar Stavrum med en rekke påstander og karakteristikker som ikke henger på greip, og er direkte utidige.
 
Innlegget starter med “sist vi hørte fra nordlendingene…”, her har Stavrum prestert mesterstykket å både komme med infantil hersketeknikk og latterliggjøring samtidig, dette kunne man tro var noe nytt, men en kjapp titt på innholdet i hans faste spalte i Nettavisen viser at han har holdt på med jevnlige forsøk på nedvurdering av Nord-Norge over lang tid.
 
Gjennomgangsmelodien til Stavrum er påstander om at Nord-Norge mottar så alt for mange uberettigede overføringer sørfra, at ingen av oss jobber, ingen her oppe driver med verdiskapning, og at nær sagt alt av verdier skapes i Oslo.
 
Alt dette har altså toppet seg i dag Torsdag 26. mars, på grunn av at noen standhaftige ordførere nordfra på et bestemt og modig vis har stått i mot øvrigheta sørpå, og holdt knallhardt på at alle som reiser hit fra Oslo må i karantene. For å unngå at folk nordpå blir smittet av en dødelig infeksjonssykdom. Det ble for mye for Stavrum, og han skrev dermed tidenes småligste og mest hatefulle aviskronikk.
 
For den uinnvidde så kan jo karantene for reisende fra områder med høyt antall smittede, under en verdensomspennende pandemi, virke som et fornuftig tiltak!
 
Man skulle nesten tro at det var bortimot umulig å argumentere mot et sånt tiltak, når Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen har stått på riksdekkende tv og snakket om å “beskytte flokken sin” og “å redde liv”, ja da skulle man faktisk kanskje kunne tro at de fleste var enige i at han gjør det eneste rette!
 
Ikke Stavrum! Neida! For han er et slikt smittevernstiltak ensbetydende med at alle i Nord-Norge er bidragsmottakende trygdesnyltere, døgenikter, mottakere av subsidier, ikke bidrar til verdiskapning, at landsdelen er en utgiftspost, at alle overføringer sørfra må stoppes, og sist men ikke minst - at vi ikke fortjener en togbane opp hit, noensinne, ever!
 
Kjære vakre vene, har det rablet for deg, Gunnar Stavrum?
 
Her snakker vi om et smitteverntiltak. Som skal redde liv. Så kommer Stavrum slepende med en hevngjerrig blanding av snørr og barter jeg aldri har sett maken til.  Hva i all verden har smittevern under en global infeksjonspandemi med subsidier og togbane å gjøre? Hva heter det når man hater noen på bakgrunn av geografisk, etnisk eller religiøs tilhørighet, finnes det et ord for det?
 
Stavrum vier mye tid til å drite ut Båtsfjord og det faktum at de har en aldrende befolkning. Det er jo faktisk slik at Båtsfjord har mye større grunn til å innføre strengere tiltak, dersom de har en eldre befolkning. Coronavirus-statistikken indikerer at eldre blir merkbart hardere rammet enn yngre, 5% av de mellom 60 og 69 dør hvis de blir smittet, og hele 15% av de over 70 får dødelig utfall ved smitte. Følgelig vil kommuner med overvekt av eldre bli ekstremt hardt rammet dersom man skulle få et kraftig smitteutbrudd.
 
Dermed kan man jo ikke konkludere med annet enn at de gjør det eneste riktige når de fatter strenge vedtak for å berge livene til kommunens innbyggere. Her er det bare å stenge sjappa!
 
Stavrum skriver videre at dersom vi i Nord-Norge er så frekke at vi faktisk holder oss friske, så må man vurdere å stenge oss ute fra Sør-Norge som en slags hevn for at vi holdt oss friske for å berge de i risikogrupper, og avslutter med “dersom galskapen sprer seg sørover”, underforstått at vi oppi gokk her er steingalne som forsøker å opprettholde smitteverntiltak for å hindre at bestemødre og kreftpasienter skal dø av en infeksjonssykdom som per i dag er en verdensomspennende pandemi. Omtanken for medmennesker synes å være fraværende, dette er tross alt noens bror, søster eller bestemor vi snakker om.
 
Som straff for at vi er så oppstanasige og nekter å bli syke og dø, så skal vi altså ifølge Stavrum straffes med at vi ikke skal få togbane. Noensinne. Stavrum har jo åpenbart blandet snørr og bart her, men la oss nå ta den diskusjonen kjapt, han fremstiller det omtrent som om at vi omtrent skal stjele 100 milliarder fra han og de andre i adelen sørpå, og kaste de på havet, eller som han sier det “sist vi hørte fra nordlendingene ville de ha et økonomisk sluk av en jernbane til 100 milliarder”.
 
La oss sette dette i perspektiv, kjære Stavrum. Hva er nå 100 milliarder blant venner?
 
Utbygging av E18 fra Oslo til Bærum, skal koste anslagsvis 60 milliarder, og der er det jo en hel haug med felt i hver retning allerede. Men dette er jo ikke sløsing, for der skal jo Stavrum og kompisene kanskje kjøre selv. Og da er det jo viktige saker.
En togbane på et par tusen kilometer totalt kunne jo dessuten kanskje vare i et par hundre år, ha positive miljøeffekter og føre til økt sysselsetting og mange færre trafikkdrepte i landsdelen, men det er vel mindre viktig enn et ekstra felt i hver retning på en lokal veistubb i Bærum.
 
Stavrum burde jo dessuten egentlig jublet over muligheten for togbane nordover, for da blir det jo mye lettere for Oslo-fiffen å plyndre landsdelen for ressurser uten å gi noe tilbake. Olje og gass fra Johan Castberg feltet utenfor Finnmark skulle opprinnelig føres i land i Finnmark, men noen smartinger i Oslo fant ut at det ble bittelitt mindre lønnsomhet hvis man gjorde det, så nå blir den i stedet transportert ved skip-til-skipsomlasting og stjålet direkte fra landsdelen, uten at noen her oppi gokk risikerer å få seg noen ekstra arbeidsplasser eller tjene ei krone i lønn på det. Dermed har man en situasjon hvor ressursene utenfor Finnmark plyndres fra Oslo, av firma med hovedkontor i Oslo, og all olje som pumpes opp av havet i Finnmark kommer som verdiskapning skapt i Oslo.
 
Fisken har jo søringene for lengst stjålet. En gang i tiden, Stavrum, da hadde vi noe som het leveringsplikt, som var knyttet til kvotene. Fisken hørte med andre ord til lokalbefolkningen, lokalsamfunnene. Plutselig kom det en rik mann fra sunnmøre og kjøpte opp rubbel og bit, og noen lettlurte politikere i Oslo ga hans konsern fritak for leveringsplikten. Nå har det gått så langt at man ikke engang sender fisken innom Norge, enorme trålere med fryselager ombord laster om i rom sjø til andre båter som tar med seg fisken rett til Kina, hvor den blir pumpa full med vann og filetert og deretter solgt i frysedisken i Norge. Da er det ikke rart at Båtsfjord og andre steder i Nord-Norge får en aldrende befolkning, søringene har jo stjålet livsgrunnlaget fra befolkningen.
 
Egentlig synes jeg det er rart at vi ikke har begynt å protestere før nå.
 
Det er herlig med Gunnar Wilhelmsen. Den mannen er en helt. Tok totalt luven av Erna Solberg, det var ikke snakk om at han skulle kjøpe noe av det hun solgte. Han ga ikke ved dørene. Herlig at han gjør Stavrum så forbannet at han driter seg selv ut som empatiløs egoist i egen spalte. Vi trengte dette her. Hele landsdelen trengte det, endelig har vi noen som setter skapet på plass.
 
Det gir meg et slags håp om at noen her oppe en eller annen gang skal rette ryggen og si fra til Stavrum og resten av nikkers-adelen at nok er nok, vi vil ha leveringsplikta på fisken tilbake, og olja skal i land i Finnmark, og skal den sendes noe sted skal den gå med togbane.
 
…men inntil videre skal jeg nøye meg med søringkarantene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse