Annonse
I TROMSØ: Tove Karoline Knutsen var i 2017 ferdig etter 1|2 år på Stortinget, men har engasjert seg i lokalpolitikken i Tromsø, der hun er styremedlem i Tromsø Arbeiderparti. Foto: Asbjørn Jaklin/Nordlys

Dette har skjedd, Espen Arnesen

Espen Arnesen spør meg om hva som har skjedd med meg siden jeg jobba for å få Vinter-OL til Tromsø. Det er mye, Arnesen! 

Først og fremst har det gått nesten 20 år siden vi starta OL-prosjektet. Og du store verden, så mye vann det har rent i havet siden da. Det skjer utrolig mye på 20 år. Vi blir eldre, får mer kunnskap og erfaring, avdekker nye sannheter - og blir forhåpentligvis litt klokere. Her kommer en liten oppsummering.

Vi var optimistiske og oppglødde da vi starta arbeidet med Tromsøs OL-prosjekt i 2003. Endelig skulle et stort internasjonalt idrettsarrangement kunne komme til Nord-Norge. Vi tok utgangspunkt i lovnadene fra nyvalgt IOC-president Jacques Rogge som hadde lansert tanken om «nedskalerte» vinter-OL, som kunne arrangeres i mindre folkerike byer og regioner. Dette måtte passe Tromsø, tenkte vi. 

Men vi tok vi feil, slik ble det ikke. Og da Oslo-OL ble lagt på is i oktober 2014, hadde man også høstet erfaringene fra et oppblåst og uanstendig kostbart Vinter-OL i Sotchi. Alle de negative oppspillene som var kommet i løpet av Oslos OL-prosjekt ble en øyeåpner for mange, også meg. I debatten som kom i etterkant, var jeg en av dem som gikk ut i offentligheten og sa at hverken Tromsø eller andre byer burde søke OL, før hele konseptet endres dramatisk. Det står jeg for fremdeles. 

Artic Center er ikke OL. Det er et prosjekt som må vurderes helt på egen kjøl - forøvrig et prosjekt jeg har sett positivt på gjennom flere år. For meg kom tvilen og spørsmålene med planene om en omfattende hytteby, med et stort antall hytter og «hytteblokker» som skal selges på et privatmarked. Selv hadde jeg trodd at et Arctic Center skulle være noe helt annet; at det skulle ha fasiliteter og kvaliteter som kunne gi Tromsø-folk og tilreisende opplevelser som kunne leve opp til navnet. Vi er mange som i denne prosessen har etterlyst mulighetene og viljen til å revurdere prosjektet og finne løsninger som kunne minimere de negative konsekvensene. Selv synes jeg Lene Hansens forslag om et samisk visningssenter er knakende god. Men da må dette tas inn i prosjektet på en forpliktende måte og ikke bare eksistere som en luftig ide. 

På forunderlig vis har denne saken gitt meg noen flashbacks til nettopp tiden med Tromsøs OL-prosjekt, med steile fronter, oppblåste påstander, usaklige angrep og debatt i svart/hvitt. Det skal jeg komme tilbake til ved et senere høve. Her vil jeg bare avrunde med å si at jeg på alle måter respekter andres syn i saken - og forventer respekt tilbake. Var det greit, Espen Arnesen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse