Annonse
Konsentrasjon: Magnus Carlsen mot Kjetil A. Lie under en jubileumsturnering til Gjøvik Sjakklubb. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Har vi det for travelt?

Da man i 2000 mente at en gjennomsnittlig person vanligvis konsentrerer seg i omlag tolv minutter, er vi i 2014 nede på åtte sekunder.

For tiden lager de polstrede nettbrettholdere så småbarn kan bruke foreldrenes iPad hele ettermiddagen uten å ødelegge dem.

De som spiller sjakk har en imponerende konsentrasjonsevne. Skal vi tro ny statistikk har til og med de som ser på sjakk en imponerende konsentrasjonsevne. Det samme gjelder for de som ser på Tour De France, eller tok seg tid til å følge Hurtigruten, minutt for minutt.  De motbeviser nemlig alle de nye hippe nett- og markedsføringsanalysene. Det siste tiåret har en rekke studier vist at konsentrasjonsevnen vår har sunket drastisk. Da man i 2000 mente at en gjennomsnittlig person vanligvis konsentrerer seg i omlag tolv minutter, er vi i 2014 nede på åtte sekunder. Det er ett sekund mindre enn en gullfisk. Hvis du fortsatt leser dette har jeg fanget oppmerksomheten din lengre enn det. Hvis dette var en gjennomsnittlig nettartikkel ville 70 prosent til nå ha droppet av og klikket seg videre. 

Det er ikke rart. Vi lever i en verden hvor vi blir matet informasjon hele tiden. Pushvarsler, vibreringer, lyder, videoannonser, mail, reklamepauser, sosiale medier og tusen andre ting som hele tiden står på og prøver å distrahere deg og fange oppmerksomheten din. Du er alltid tilkoblet, du er alltid tilgjengelig. Det hippeste på markedsføringsfronten er hvordan man skal få leseren til å klikke seg inn og bli værende på nettsidene deres før de klikker seg videre til neste søte kattevideo. Nå når trendye magasiner publiserer artikler om hvordan samlivet påvirkes av mobilbruk i senga og at man bør legge vekk nettbrettet når man er på restaurant på bryllupsdagen sin har det gått litt for langt, spør du meg. Har du forresten sjekket Facebook siden du startet å lese dette? Tenk om du har fått noen «likes?» 

Jeg skulle ønske jeg var litt eldre enn 20 nå når jeg skulle komme til poenget, for da kunne jeg innledet med ting som «Da jeg var ung lekte vi med kjepper og gamle blikkbokser utenfor pølsemaker Adolfsens butikk i storgata og storkoste oss med det. Vi trengte vel ikke noe intraweb eller elektroniske duppeditter og sludder og pølsevev.» Det ville vært mer slagkraftig. I beste fall får jeg inn en liten «Da jeg var ung måtte vi spole tilbake VHS-kasettene da vi var ferdig å se på Disney-film». Ikke like tøft. Men jeg skal tørre å spørre hva som skjer med framtidige generasjoner hvis det fortsetter slik. Trenger kanskje barna å kjede seg litt mer?

For tiden lager de polstrede nettbrettholdere så småbarn kan bruke foreldrenes iPad hele ettermiddagen uten å ødelegge dem. Hvis de blir kommandert ut hopper de litt på en trampoline eller drar fram smarttelefonen sin. Så drar de på skolen hvor de får utdelt en egen datamaskin som skal brukes til «skolearbeid», men som egentlig gjør at de kan sitte på Facebook og chatte om hvor kjedelig timen er og hvor vanskelig de har for å konsentrere seg. Så drar de hjem og spiller spill og ser på tv. De blir overstimulert. Og jeg tør påstå dette fordi jeg har vært, og i stor grad fortsatt er, den ungen. 

Men hva om ti år? Følger vi den negative utviklingen i konsentrasjonstid er vi nede på 0,4 sekunder i 2028. Lærerne, barnepasserne, småbarnsforeldrene og de nyutdannede markedsføringsbachelorene skal få kjørt seg. Jeg tror ikke det blir riktig så ille, men jeg er spent på å følge med fremover.                                         

I mellomtiden kan vi kose oss med Tour De France og Sjakk-OL, ting som kødder med fysikkens lover hva gjelder konsentrasjon. Ting som fungerer som et frisk pust og lar fjernkontrollen få hvilt seg litt. Når var sist gang du tok deg tid til å sitte ned, slappe av, koble fra sosiale medier og ventet to timer på at en nordmann skulle flytte en hest?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse