Annonse
Nelson Mandela i Tromsø i 2005, med hiv og aids på dagsordenen.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

Har vi virkelig ikke kommet videre?

I Afrika sammenlikner mange legemiddelindustriens opptreden den gangen med folkemord.

Skam er en viktig årsak til at bare 15 prosent av hiv-smittede i Norge er åpne om sykdommen.

Men hvem er det som bør eie skammen?

Allerede i 1996 kom medisinene som gir hiv-positive et tilnærmet normalt liv, men da sørget legemiddelindustrien skamløst for å overprise dem så enormt at bare et fåtall hadde råd.

Medisinene kostet 15.000 dollar i året per pasient, mens produksjonskostnadene lå på 350 dollar i året.

Etter over fem års kamp og kolossalt press fra mange hold, fikk andre legemiddelprodusenter lage kopier av medisinene til en brøkdel av prisen, slik at også u-landene kunne ta dem i bruk.

I løpet av de dem årene døde minst 10 millioner mennesker i Afrika totalt unødvendig, mens legemiddelindustrien altså satt og tviholdt på redningen deres.

I få legale bransjer er kynismen større enn i denne, der profitt slår lidelse og død alle dager i uka.

I Afrika sammenlikner mange legemiddelindustriens opptreden den gangen med folkemord.

Det måtte noen kraftulle ildsjeler til, deriblant tidligere president Bill Clinton, for å kvele legemiddelindustriens patentbeskyttelser og monopol.

Dessverre ga industrien aldri opp for å få gjennomslag for nye sjokkpriser på livsviktig medisin, og gjennom den internasjonale handelsavtalen TRIPS er legemiddelprodusentenes interesser - og profitt godt beskyttet igjen. Avtalen ga i realiteten millioner av mennesker i u-land dødsdommen.

For selv om det i dag, på verdens aidsdag, kom en gladmelding om at aids-epidemien har nådd toppen, at antallet som årlig smittes av hiv heretter vil synke, er lidelsene så enorme på verdensbasis at de knapt er til å fatte.

2,1 millioner mennesker ble smittet med hiv i fjor, og 35 millioner mennesker i verden lever nå med hiv. Bare 13,6 millioner av dem har tilgang til legemidler, viser tall fra FN.

I fjor døde 1,5 millioner mennesker som følge av aids. Det er over 4000 døde hver eneste dag - til tross for at det finnes medisiner som kunne reddet dem. Svært mange av dem er barn.

Her hjemme i Norge går hiv-tallene ned. Omtrent 5500 mennesker har totalt fått diagnosen, hvorav 233 fikk den i 2013. Men fortsatt er vi på et skremmende dårlig nivå - snart ti år etter Nelson Mandela besøkte Tromsø.

For til tross for medisinene og til tross for all kunnskapen tilgjengelig - hiv-diagnosen holdes fortsatt som regel hemmelig. Bare 15 prosent forteller om den. En helt fersk undersøkelse gjengitt i Aftenposten i dag viser at 60 % nevner frykt for ikke å bli akseptert for den manglende åpenheten, mens 56 % sier de er redd andre skal frykte smitte. Nesten 40 % sier de føler skam – og 36 % sier de er blitt advart mot å være åpne om diagnosen av andre hiv-positive.

Kun 1 av 5 hiv-positive mener det er god kunnskap om konsekvensene av en hiv-diagnose, og bare 1 av 4 sier det finnes god kunnskap om hvordan hiv smitter. Det er nedslående i 2014 - så lenge etter at vi arrangerte Mandela-konserten i Tromsø, hvor fokuset var på nettopp hiv og aids.

Dessverre viser de siste FAFO-rapportene også at kunnskapen om hiv og aids er dårligst blant nordmenn under 25 år. Det betyr at bevisstheten må økes igjen. Hiv og aids må bli et tema - både for alle dem som helt unødvendig dør hver dag på verdensbasis og for alle her hjemme som lever med en like unødvendig skamfølelse. Stigmaet må bort, og det kan ikke ties vekk.

Verdens aidsdag er dessverre like nødvendig i dag som tidligere. Og i år er temaet «bryt tausheten». Det burde vi snakke høyt om.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse