Annonse
VOTERING: Her stemmes det imot å utnevne medlemmer til fellesnemnda. Finnmark fylkesting 21. juni 2018 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen, iFinnmark

Hardt mot hardt fra Mæland

Nå står skriften på veggen for Finnmark. Monica Mæland og regjeringen er villig til å bruke makt for å fullføre sammenslåingen.

Etter at Finnmark i dag sa nei til å utnevne medlemmer til fellesnemda, har Mæland endret forskriften i rekordfart.

Finnmarkingene nektet – i dagens fylkesting - som ventet å bidra til å iverksette Stortingets vedtak. Men den sivile ulydigheten i Finnmark kan få en høy pris.

Svaret fra Mæland kom samme dag. Hun har i ekspressfart bestemt at nemda nå blir fordelt etter folketall, med 19 til Troms og 9 til Finnmark. Og nemnda kan starte opp arbeidet uten at Finnmark fylkesting har valgt medlemmer.

Troms har for lengst utpekt sine medlemmer. Og selv om tre eller fire av disse skulle nekte å bidra (trolig SV, Rødt og MDG), har Mæland likevel sikret seg en vedtaksdyktig nemnd.

Det siste trekket fra Mæland, vil øke raseriet i Finnmark. På den annen side har Mæland nå gjort nøyaktig det hun varslet på forhånd at hun skulle gjøre.

Det er altså ikke mulig å si at det kommer som en overraskelse.

Men regjeringen holder likevel døren på gløtt frem til 13. august. Hennes brev til fylkeskommunene i dag kan tyde på at hun inntil denne datoen er villig til å gi Finnmark 17 medlemmer i nemden, som tidligere avtalt.

Etter 13.august smelles døren hardt og brutalt igjen. Da mister Finnmark all innflytelse, og prosessen vil gå sin gang med tilslutning fra et stort flertall på fylkestinget i Troms, som hittil har sluttet lojalt opp om Stortingets vedtak.

Noen vil si at dagens strategi fra folkevalgte i Finnmark er uansvarlig, ja ren harakiri, og til skade for finnmarkingenes interesser i et langt perspektiv. Andre vil mene at det er legitimt å fremføre folkeviljen slik, med bakgrunn i folkeavstemningen i mai, der 87 prosent av de som stemte sa nei til sammenslåing.

Spørsmålet er om 87 prosent av finnmarkingene også har sagt nei til å gi fra seg enhver innflytelse over en prosess som nå blir gjennomført, med eller uten finnmarkingene.

Etter at Finnmark har frasagt seg muligheten til å bidra, vil Troms nå bestemme administrasjonssted, styringsform og lokalisering av ulike funksjoner helt på egen hånd.

Finnmark håper fremdeles på at KrF skal snu i saken. Og Vassvik har etter det jeg erfarer møtt Hareide og bedt for sin sak. Det er muligens på denne bakgrunn hun kjører sitt knallharde, uforsonlige løp.

Problemet er at nettopp er et vedtak på Stortinget med KrF i bresjen, som nå gir Mæland mandat til å bruke rå makt. Dersom KrF snur, vil det bringe Mæland i dyp forlegenhet, etter å ha tatt belastningen med å følge opp KrFs hjertesak, regionreformen. En slik kostnad vil et KrF som ønsker seg inn i regjering, neppe ta.

I Troms Arbeiderparti er det sterk frustrasjonen over at Youngstorget ikke har forsøkt å rettlede partifellene i Finnmark. Tvert imot har Støre selv reist til Finnmark og pisket opp revolten.

Det blir av flere i Troms Ap sett som et utrykk for linjeskiftet under Støre. Det er neppe mulig å se et slikt drama utspille seg med velsignelse fra Stoltenberg eller Schjøtt-Pedersen.

Arbeiderpartiet i Finnmark ser kanskje for seg å få noen flere stemmer på saken, men partiorganisasjonen blør i de to fylkene.

Vil det være mulig for de to partiene å gjøre gode miner til slett spill, og enes om en felles liste om litt over ett år? Det tviler jeg sterkt på.

Det er ikke mulig å se for seg Ragnhild Vassvik i en fremtredende rolle for Ap i et sammenslått Troms og Finnmark.

Det er bare tre måneder siden Vassvik signerte en avtale på Gardermoen, som hun siden løp fra, for å reise hjem til Finnmark og gå i bresjen for et folkeopprør.

Vassvik har spilt et høyt spill, og ledet protesten over i katalanske tilstander.  Det mest sannsynlige utfallet nå er at den risikable strategien mislykkes.

Det kan bli en ren Ap-liste basert på folk fra Troms, og en ny bygdeliste basert på Ap-folk fra Finnmark.

Skulle det skje, ville det være et sterkt symbol på splittelsen i nord, det politiske jordskjelvet som har truffet de to fylkene, og tatt med seg gamle partikamerater ned i avgrunnen.

Stillingskrigen mellom Finnmark og Mæland ser uansettt ut til få bare en vinner, og det er statsråden, med to stortingsvedtak i ryggen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse