Annonse
Soldater fra jegerkommandoen under øvelse på Rena. (Foto: Forsvaret)

Hårek Elvenes, keiseren er jo naken!

Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes, rykket nylig ut i Nordlys i et forgjeves forsøk på å opprettholde myten om at Høyre er et forsvarsparti. Elvenes peker forgjeves på keiserens nye klær, upåvirket av at folk flest har skjønt bløffen og forstår at keiseren naken.

Det er noe symbolsk over desperasjonen til Høyres forsvarspolitiske talsmann når vedkommende påroper seg æren for en investering som ble besluttet for 12 år siden!

I et desperat forsøk på vise hvor handlekraftig Høyre er i forsvarspolitikken, viser Elvenes til Luftforsvarets nye kampfly, en investering som ble besluttet av den rødgrønne Stoltenberg II regjeringen i 2008. Videre har Elvenes en lei tendens til å omtale helt nødvendig fornyelse av materiell som en nærmest gigantisk satsing på Forsvaret. Om ikke annet så drar offiserene på smilebåndet. Det er noe symbolsk over desperasjonen til Høyres forsvarspolitiske talsmann når vedkommende påroper seg æren for en investering som ble besluttet for 12 år siden!

Dersom Høyre faktisk mener at den sikkerhetspolitiske situasjonen krever en betydelig styrking av Forsvaret, slik som Forsvarssjefen anbefalte, så har partiet carte blanche fullmakt til å levere et forslag til Langtidsplan for Forsvaret (LTP) som faktisk svarer ut regjeringens egen trusselvurdering. Forsvarsministeren leverte ikke i vår. Senterpartiet var en av hovedpådriverne for å returnere forslaget som kom fra regjeringen. Det var rett og slett elendig. Et nytt forslag skal komme snart. Jeg holder ikke pusten.

Det Høyre faktisk kan pårope seg æren for, er at partiet har sørget for at Norge har den «æren» av å være eneste NATO-land uten dedikert helikopterstøtte til sin egen hær. Beslutningen om å flytte Bell – helikoptrene til Rygge er hinsides all fornuft og svekker Brigaden i Nord-Norge. Brigaden mister verdifull trening og operasjonell erfaring med taktisk forflytning mens Forsvaret er tilstede med hele 18 Bell- skrog på Rygge som skal utføre det som i hovedsak er en politi-oppgave. Det er Høyrepolitikken sin det!

Videre kan Høyre ta æren for å svekke den operative evnen den svært viktige kapasiteten til våre maritime patruljefly som skal overvåke de enorme havområdene vi besitter. Som et resultat av det fatale vedtaket om å flytte fra en full operativ base på Andøya til et svært usikkert prosjekt på Evenes, står skvadronen på Andøya nesten på bar bakke. Bare heltemodig innsats fra personellet på Andøya sørger for at Norge har en liten MPA-kapasitet som kan vise tilstedeværelse i nordområdene og bidra til verdifull innsamling av etterretning.

Senterpartiet kan bare konstatere at så lenge Erna Solberg styrer Høyre, så spiller det fint lite hva programkomiteen til partiet foreslår hva angår forsvars og sikkerhetspolitikk, eller det faktum at beredskap og sikkerhet var en av Solbergs fanesaker i 2013. Statsministeren viste ved fremlegget av Langtidsplanen for forsvaret våren 2020 at hun ikke prioriterer sikkerhet og beredskap.

Trygghet for landets innbyggere og interesser er etter Senterpartiets syn en av statens viktigste oppgaver. Senterpartiet kommer derfor å fortsette arbeidet med en styrking av forsvaret utover helt selvsagte fornyelser av materiell og være motstander mot strukturendringer som gir et dårligere forsvar.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse