Annonse
Illustrasjonsfoto: Ronny Trælvik

Harmonisk budsjett, men ikke for alle

Det er bare så synd at disse millionene ikke kommer den vanlige koraktiviteten til gode.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) karakteriserer innlegget fra Koralliansen om statsbudsjettkutt i studiemidlene til bl.a. kor som mollstemt, og ønsker seg mer dur – noe som blir vanskelig å innfri.

Regjeringen skal ha kred for de ekstra millionene de har foreslått til korsektoren. Det er bare så synd at disse millionene ikke kommer den vanlige koraktiviteten til gode.

Penger til aktivitetsmidler for kor blir fordelt til produksjon og driftsstøtte til de få elitekorene vi har, samt til musikkprosjekter hvor amatørkor samarbeider med profesjonelle utøvere – konsertstøtte.

Videre er det bevilget midler til utvikling av dirigenter, noe som bidrar til det faglige i koret, men ikke økonomiske. 

Det store flertall av kor får ikke produksjons- og konsertstøtte.

Heller ikke går de ekstra midlene regjeringen foreslår, til korets ordinære drift. I stedet mister altså koret nærmere 15 % av studiemidlene til driften, som er opplæring i sangmetodikk, vokalopplæring og innøving av nytt repertoar – korets kjerneaktivitet.

Pengene til Krafttak for sang er viktige midler til syngende eldreinstitusjoner, syngende skoler og så videre, men heller ikke det havner hos korene. De profesjonelle ensemblene er viktige for utvikling av kormusikk, men igjen - det er midler som ikke kommer amatørkorene til gode.

Kuttet som er foreslått i støtten til studieforbundene, betyr at det blir mindre voksenopplæringsstøtte - dette ligger ikke hos Kulturkomiteen, men er kanskje den aller viktigste støtten til frivillig opplæring i musikk, fordi det når ut til alle de rundt 3 000 organiserte kor med sine 80 000 sangere!

Det er småpenger som kommer fra fellesskapet til støtte for at enkeltmennesker skal få lov til å lære om - og utøve musikk på fritiden sin - og gjøre det de elsker å gjøre.  Og den lille statlige støtten hvert enkelt kor får, genererer mye aktivitet i form av konserter, reiser og trivsel – å synge i kor er rene vitamininnsprøytningen!  Og det holder liv i dirigentstanden vår!

Så vi håper at det er vilje til å reversere dette kuttet i en budsjettpost som kommer så mange til gode både innen Musikkens studieforbund og i andre studieforbund.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse