Annonse

Hatet mot Hadia

Hadia Tajik står opp mot hetsen på en beundringsverdig måte, skriver Nordlys på lederplass.

Hadia Tajik utgjør en tydelig og kompromissløs stemme mot politisk islam og alle former for religiøs fanatisme.

Hadia Tajik har nok en gang levert et briljant svar på den mer eller mindre kontinuerlige sjikanen mot henne. Hun er norsk, født i Norge og skal begraves i Norge når hun dør. Derfor spør hun hvorfor vi kaller hatet hun opplever for fremmedfiendtlig. «Det er bare fiendtlig», sier hun.

Tajik fulgte sin overbevisning i landets nasjonalforsamling. Hun stemte for å innføre republikk i Norge. Hun valgte egen integritet fremfor den bekvemme løsningen, å stemme mot det hun tror er riktig for å slippe ubehaget etterpå.

Hetsen og truslene som Hadia Tajiks stemmegivning på Stortinget har utløst på nettet, er ikke uventet. Det forteller mye om landet vårt.  Vi har en stor og brun underskog der rå og upolert rasisme lever og bor.  Vi visste den var der, men det er like fortvilende hver gang den kommer til overflaten. Bare i løpet av en dag måtte VG stenge ute mellom 50 og 100 personer fra sine kommentarfelt.    

Hadia Tajik er et politisk talent utenom det vanlige. Hun er muslim. Hun utgjør en tydelig og kompromissløs stemme mot politisk islam og alle former for religiøs fanatisme. Der andre, også i hennes eget parti, har vært unnvikende, er det grunn til å merke seg at Tajik ikke har veket en tomme. 

Hun har også markert seg med et markant forsvar av ytringsfriheten som en søyle i vårt liberale demokrati, der andre norske politikere har blitt vage og famlende i møtet med det totalitære. Det er enda en grunn til at hun er en viktig politiker.  

Nettopp på grunn av hennes bakgrunn kan vi ikke tenke oss noen politiker som er bedre i stand til å forstå og møte de utfordringene Norge står overfor de nærmeste årene. For eksempel når det gjelder integrering.  Tajik er åpen, lyttende og søkende. Hun er opptatt av dialog og samtale, men samtidig tydelig på hvilke spilleregler som gjelder i det norske samfunnet.

Hun leder nå Arbeiderpartiets programarbeid frem mot landsmøtet til neste år. Det betyr at hun har alle muligheter til å sette sitt preg på partiets politikk på viktige samfunnsområder.

Så er spørsmålet om bermen vil klare å knekke henne. Å forhindre det, er en oppgave mange må dele på.  Vi må ta til motmæle mot mobben. Den kan kanskje ikke bekjempes, men den kan konfronteres.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse