Annonse
Unge Venstres Bendicte Bjørnås (t.v.) og Marika Andrea Jenssen svarer på innlegg fra KrF-leder i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus. (Foto: Unge Venstre)

Hei, Truls Olufsen-Mehus. 1800-tallet ringte og vil ha tilbake moralismen sin

Å si at biologi avgjør hvilket kjønn man har og å sammenligne kjønnskorrigerende behandling med kjemisk kastrering er helt feil og direkte løgn.

Fredag skrev Truls Olufsen-Mehus enda et innlegg i Nordnorsk debatt om hvordan Pride skader ytringsfrihet, er farlig for barn og fronter en fryktkultur. Det er så enormt mye å ta tak i, og en del som bør rettes opp i av det nedverdigende og moraliserende kronikkforfatteren kommuniserer. Vi synes det er skammelig å måtte ta en slik oppvask med konservative krefter i KrF i 2020, men det er tydeligvis helt nødvendig.

Det forventes at kommuner flagger med regnbueflagget og at politikere går i paraden. Ikke fordi de trues til det av den såkalte “regnbueinkvisisjonen” du refererer til, men fordi det forventes at folkevalgte og tillitsvalgte står opp for retten til å være den man vil, elske den eller de man vil og leve med den eller de man vil. Det er med politikere som står opp for sine egne og andres rettigheter at Norge har blitt et flott land å leve i, ikke de kristenkonservative kreftene du peker på, som altfor lenge har fått råde fritt i landet vårt. Det norske flagget vil aldri kunne erstatte regnbueflagget. Pride handler ikke om Norge eller om religion; det handler om å markere de seirene vi har oppnådd i den skeive bevegelsen, men også de kamper som fortsatt kjempes hver dag.

Gjentatte ganger tar du opp kjønnskorrigerende behandling, hvor du rett og slett kommer med usannheter. Det er kanskje nok et bevis på at vi trenger mer forskning, åpenhet og kunnskap om det. Å si at biologi avgjør hvilket kjønn man har og å sammenligne kjønnskorrigerende behandling med kjemisk kastrering er helt feil og direkte løgn.

For det første er biologi og kjønnsidentitet to vidt forskjellige ting. Hvilken kropp man er født med avgjør ikke hvilket kjønn man har, selv om det for mange kan føles slik. At man er “født mann eller kvinne” er også en ekstrem forenkling av hvordan ting er i virkeligheten. Mener du det avgjøres av kromosomer? Ikke alle har XY og XX-kromosomer. Kjønnskarakteristika? Ikke alle er født med tydelige “mannlige” eller “kvinnelige” kjønnstrekk, slik som tilfellet er for interkjønnspersoner. Da er det faktisk ikke kroppen som avgjør, men en lege på sykehuset. Mange interkjønnsbarn blir utsatt for unødvendig kosmetisk kirurgi uten mulighet for samtykke fra barnet, som i motsetning til hormonblokkere er både farlig og irreversibelt.

Så til det du sier om at kjønnskorrigerende behandling er “kjemisk kastrering” og at pubertetsblokkere er “irreversibel og farlig”. Pubertetsblokkere er nettopp det, blokkere. De utsetter pubertet for at transpersoner skal slippe å utsettes for enda større inngrep enn nødvendig ved et senere tidspunkt. Om man derimot skulle ønske å slutte med disse blokkerne, vil puberteten komme tilbake. Altså, det er ingenting irreversibelt eller farlig med pubertetsblokkere. De er tvert imot ofte livreddende, ettersom transpersoner topper selvmordsstatistikken, og hormonblokkere bidrar til at man føler seg mer bekvem i kroppen sin. Operasjoner må man vente med til man har fylt 18 år, og selv da må man gjennom et tungt og destruktivt program på rikshospitalet før man eventuelt får diagnosen “kjønnsinkongruens”. Det er på ingen måte lett å gjennomgå eller få denne behandlingen, slik du antyder.

Når du sier “Norge er verdens beste land å leve i, uansett hvem du er”, viser det en veldig liten forståelse for andres situasjon. For alle de av oss som er skeiv, er nemlig ikke dette realiteten. Å være skeiv i Norge er ikke bare regnbuer og glitter, men det kan være skummelt, vanskelig og farlig. Hver dag er det mange personer som frykter for å bli dømt, skjelt ut eller diskriminert. Skeive er mer utsatt for depresjon, angst og andre psykiske helsevansker, nettopp fordi de ofte lever i frykt.

Om du identifiserer deg som en ciskjønnet, monogam og hetero mann er det helt nydelig at du har funnet deg selv i det, og kan elske deg selv for den du er. Akkurat like nydelig som at alle andre trygt skal få finne seg selv, leve det ut og ikke minst feire det. Derfor gleder vi oss til å gå i Pride-parader til neste år, året etter og videre, for å feire kjærlighet, mangfold og frihet. I tillegg vil vi strekke ut en hånd til alle skeive kristne som hver dag må håndtere konservative og nedverdigende holdninger. Vi tror dere, vi flagger med dere og vi er stolte av og med dere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse