Annonse
STORSTUE: Fra åpningen av Stormen konserthus i Bodø i 2014. Foto: Tom Melby, Avisa Nordland.

Heia Bodø!

Hele landsdelen må støtte helhjertet opp om Bodø som europeisk kulturhovedstad, skriver Nordlys på lederplass.

Bodø er Norges kandidat som europeisk kulturhovedstad i 2024. Tradisjonelt gir en slik rolle et solid og langvarig løft for byene som blir valgt. I Norge er både Bergen (i 2000) og Stavanger (2008) gode eksempler på dette.

Sjefredaktøren i Avisa Nordland ber om at hele landsdelen samler seg bak søknaden. Redaktøren i Bodø-avisa tror ikke det er mulig å realisere dette, uten at hele Nord-Norge står bak.  Det tror vi er riktig analyse. Derfor må Nord-Norge nå stille seg hundre prosent bak Bodø.

Bodø har de siste årene gjort en beundringsverdig jobb med byplanlegging, også når det gjelder å løfte frem kultur som grunnmur for bolyst, vekst og utvikling i byen. Her viser Bodø vei, både regionalt og nasjonalt. Det er nok å nevne kulturhuset Stormen, storstuen som har blitt et ruvende samlingspunkt for litteratur, musikk og andre kunstformer.

Å få Nord-Norge til å samle seg bak noe, er naturligvis lettere sagt enn gjort. Fylkesfiseringen har satt seg fast i politikk, organisasjonsliv og dessverre også i deler av næringslivet.

Den siste tidens diskusjon om regionreformen og en ny politisk organisering i landsdelen, viser hvor langt unna vi er å skape forpliktende fellesskap i nord. Det er ikke til å legge skjul på at motstanden mot en felles nordnorsk region var sterkest og mest høyrøstet i Bodø.

At Bodø nå ber Tromsø og resten av Nord-Norge om støtte og hjelp til å løfte frem identiteten til en hel landsdel, er spennende på flere plan. Forhåpentligvis kan statusen som europeisk kulturhovedstad bidra til å gjenreise det nordnorske prosjektet. Kanskje får bodøværingene gjennom dette den selvtilliten som skal til for at de ikke skal føle seg truet? Det er lov å håpe på at en slik storsatsing kan gjøre det lettere for Bodø å åpne seg opp mot sine nordnorske omgivelser.

Kan dette være medisinen mot usikkerheten og angsten for storebror Tromsø, som rir Bodø-miljøene som en mare? Vi tror det, og ønsker både for Bodøs fremtid og hele den regionale utviklingen i nord, at Bodø når opp og kan smykke seg med tittelen europeisk kulturhovedstad i 2024.

Gjennom et slikt stort prosjekt kan Bodø bli en moderne kulturby som kan spille en større og viktigere rolle for hele Nord-Norge. Vi tror en nordnorsk dugnad vil være til stor hjelp for Bodøs søknad. Det kan revitalisere ideen om at vi nordlendinger kan ha stor gjennomslagskraft og utgjøre en maktfaktor når vi står sammen. Derfor heier vi helhjertet på Bodø!

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse