Annonse
Professor Kjell Arne Røvik og fylkesråd Sigrid Ina Simonsen i samtale med NRKs Espen Aas i Dagsnytt 18 fra Tromsø sist fredag.

Heia Tromsø!

Etter siste ukes nasjonale begivenheter i Tromsø med mediefolkets egen «Svarte natta» og «Dagsnytt 18» på NRK, er jeg stolt av å ha Tromsø som «hovedstad» i nord. Byen som de siste 50 årene har hatt en voldsom vekst innenfor en rekke offentlige sektorer, basert på veloverveide kloke nasjonale og regionale politiske prosesser og vedtak.

I Dagsnytt atten fredag kveld, produsert på kaikanten i Tromsø, deltok fire kjentfolk fra byen. Både Egon, Skjalg, Sigrid Ina og Kjell Arne er alle førstegenerasjons tilflyttere til Tromsø fra henholdsvis Fauske, Senja, Harstad og Kvæfjord. De er representanter for den reelle utfordring som også denne landsdelen har med sentralisering til byene, og stagnasjon / fraflytting i distriktene.

Alle svarte godt for seg, uten å komme med noen fasit. Jeg merket meg desto mer programlederens sluttreplikk om at programmet fra mandag av igjen vil være velplassert innenfor Ring 3. Det er derfor jeg vil si «Heia Tromsø». Vi i nord skal være glade for at vi har Tromsø som et kraftsenter i nord for helse, akademia, kunnskap/viten, media, offentlig forvaltning, idrett mv. Dette gjør at de ganger oppmerksomheten til NRK flyttes utenfor Ring 3 i Oslo, så er veien nordover et nærliggende alternativ grunnet den samlete kraft som er i Tromsø. «Svarte natta» fikk nasjonal oppmerksomhet også i år, og det ene drar det andre med seg. Så bra!

Utviklingen i nord beskrives til stadighet av sentrale myndigheter med ord som muligheter og nordområdesatsing. Folk i nord forstår etter hvert at disse ordene primært er myntet på storkapitalen som inviteres til å forsyne seg av landsdelens naturressurser. Derfor snakkes det sjeldent fra regjeringshold om folkets og landsdelens ulike behov. Uten at behovene dekkes, kan heller ikke mulighetene utnyttes til fordel for oss som bor her nord.

Forskjellene mellom by og land blir større for hvert år som går. Men vi må ikke bruke dette faktum til å skape et «Tromsøhat» her nord. Da skyter vi oss selv skikkelig i foten. Vi må heller bruke Tromsø som en felles arena for kunnskapsdeling og formidling av det store nords mange muligheter, men også av de mange behov som preger vår hverdag.

Når fødselstallene i nord stuper, både i byene og på landsbygda, så krever det en nasjonal politisk innsats på mange plan. Også her må vi samle oss til å beskrive løsninger og kreve tiltak. Tromsøs fagmiljøer kan og skal ta denne utfordringen sammen med distriktene. Fordi et sterkt Tromsø som vi alle står bak gis kraft og stemme som rekker mye lenger enn hva vi ellers makter hver for oss.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse