Annonse
VINGLET: Jarle Heitmann og Tromsø Ap sa onsdag kveld nei til Arctic Center i kommunestyret i Tromsø. Foto: Øystein Barth Heyerdahl

Heitmann ble den store taperen

Ap-toppen Jarle Heitmann kan bli husket som mannen som stanset Arctic Center.

Det meste har gått galt for Aps gruppeleder i saken om Arctic Center. Sannsynligheten er nå stor for at Jarle Heitmann kan ha skrevet seg inn i historiebøkene som mannen som stanset prosjektet etter 40 år.

Det blir kanskje et uventet ettermæle for en gruppeleder i Tromsø Ap.  Men sjansene for at eierne bak Arctic Center orker enda en runde med reguleringer og planprosesser, er små.

Arctic Center ble stemt ned etter et kaotisk kommunestyremøte man knapt har sett maken til i Tromsø. Det hele var en vond dag for Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann.

Han ble først irettesatt av administrasjonen, og ydmyket av kommunestyret da han forsøkte å kamuflere en utsettelse av saken som en oversendelse til administrasjonen.  Men han hadde begått to feil, han hadde både bommet på forankring hos sine samarbeidspartier, og han hadde bommet på formalitetene.

Da det var klart at kommunestyret ønsket realitetsbehandling, ble Heitmann satt i en lei knipe.

Til slutt ble han tvunget til å stemme for eller imot Arctic Center. Heitmann stemte nei til reguleringsplanen. Oppsiktsvekkende nok tok ikke Aps gruppeleder ordet en eneste gang da saken ble behandlet.

For Heitmann er situasjonen svært alvorlig etter å stått bak en saksbehandling som har økt splittelsen i partiet og skadet de interne tillitsforholdene.

Hva må til for å lappe sammen Tromsø Ap igjen? Mange vil nå trekke Heitmanns utøvelse av lederskap i tvil.  Og et allerede kjølig forhold til ordfører Wilhelmsen er nå sunket under frysepunktet.  Samarbeidet mellom de to vil bli krevende og kanskje ikke mulig å få på skinner igjen.

Sjelden har Tromsø sett noe liknende enn spetakkelet rundt Arctic Center. Grunneierne på Kvaløya var kjøpt ut med Ap sin støtte, og partiet hadde frontet prosjektet i en årrekke. Ikke minst hadde Heitmann selv fremstått som en ivrig støttespiller.

Prisen for Heitmanns vingling kan bli tapt troverdighet og svekket autoritet. Det gjelder i første rekke Heitmann selv, som er svekket etter prosessen. Det samme er Arbeiderpartiets profil som et parti som legger til rette for næringsliv.

Man kan likevel ikke avskrive Arbeiderpartiet sin kommunestyregruppe, de skal tross alt styre kommunen i tre og et halvt år til.

Ordfører Wilhelmsen er valgt for fire år, men det er jo ikke gruppeleder Heitmann.

Med det tydelige linjeskiftet i Tromsø Ap, er spørsmålet nå om det ikke vil være mer troverdig om de som fronter en helt ny politisk profil, får en enda tydeligere rolle. 

Da vet byens næringsliv at det vil være vanskelig å komme med forslag til bedrifter som innebærer inngrep i naturen eller der samiske interesser kan føle seg truet. Slik situasjonen har blitt, ville det ikke vært unaturlig om en av de yngre i gruppa overtar som gruppeleder. For eksempel en Viljar Hanssen eller  Brynjar Saus.

Det kan være en ny start for partiet, der man plasserer Ap der partiet nå befinner seg, mye lengre ut på venstresiden enn det man gikk til valg på i fjor høst. Da gikk man til valg med næringslivsmannen Wilhelmsen på topp, men etter et halvt år ser vi at Ap konkurrerer med SV, MDG og Rødt om å stå lengst til venstre.

En ny ledelse i kommunestyregruppa vil kanskje spare partiet for mye smerte, når Arbeiderpartiet i Tromsø nå tilsynelatende har forlatt kompromissviljen mellom arbeid og kapital, mellom utvikling og miljø.

Da er en ærlig sak å justere kartet etter terrenget når Heitmann er så svekket. Det er kanskje ryddig også. Det vil bli krevende for ordfører Gunnar Wilhelmsen, men det kan bli bedre for Ap.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse