HVEM BLIR DET: Senjaværingen Heitmann er en arbeidsmaur og politisk håndverker med lang erfaring fra partiet, bygutten Wilhelmsen er en utpreget Tromsø-kjendis og millionær. Trolig blir en av dem Ap sin ordførerkandidat. Foto: Arkiv

Heitmann eller Wilhelmsen?

Denne helgen har de 13 medlemmene i nominasjonskomiteen i Tromsø Arbeiderparti gjennomført intervjuer med kandidater til førsteplassen på kommunevalglisten i september neste år.

Etter planen skal komiteen avgi sin innstilling i løpet av neste uke, mens nominasjonsmøtet er planlagt i midten av november.

Etter det jeg forstår står det nå mellom to navn i innspurten; Jarle Heitmann og Gunnar Wilhelmsen.

Senjaværingen Heitmann er en arbeidsmaur og politisk håndverker med lang erfaring fra partiet, bygutten Wilhelmsen er en utpreget Tromsø-kjendis og millionær.

Heitmann er en del av dagens ledelse i partiet (og styring av Tromsø), mens Wilhelmsen er en outsider som hittil ikke har vært aktiv i partiarbeid. Wilhelmsen har derimot hatt en rekke sentrale verv og posisjoner innen kultur og idrett i Tromsø.

Han er en mann som sitter på store verdier, skapt på egenhånd av en klassisk «self made man», penger som i stor grad er pløyd tilbake til Tromsø-samfunnet.

Wilhelmsen er til tross for sin rikdom gammel SV-velger, med et livslangt ståsted på venstresiden. Ingen har noen grunn til å tvile på hans engasjement for de som sitter nederst ved bordet. Men dersom han blir nominert, vil hans privatøkonomi og nærings- og eiendomsinteresser bli gransket med lupe.

En rekke mulige habilitetskonflikter vil også bli gjenstand for undersøkelser. For Wilhelmsens troverdighet er det avgjørende at han har orden på skatt og merverdiavgift.

Jarle Heitmann kan det politiske håndverket, og har blant annet gjort en god jobb som styreleder i Tromsø Havn. Som nær støttespiller for Kristin Røymo har Heitmann vært et tannhjul i prosjektet som har ledet Tromsø de siste fire årene.

Er deltakelsen i dette prosjektet i seg selv nok til å vekke begeistring hos de velgerne Arbeiderpartiet er avhengige av for å kunne utfordre stemmesankeren Jens Johan Hjort og Høyre?

Den perfekte kandidaten finnes neppe, men spørsmålet er om ikke behovet for å tenke nytt er påtrengende for et parti som sliter tungt med oppslutningen i Tromsø. Dersom trenden fortsetter i ett år til, vil partiet gjøre sitt dårligste valg noensinne i byen.

For alle partier er det viktig med høyest mulig oppslutning, men også å få gjennomført politikk i et flertall etter valget. Det Arbeiderpartiet gjør nå er å spørre hvem av kandidatene som gir størst oppslutning, og ikke minst: Hvem av dem kan skaffe et styringsdyktig flertall sammen med andre partier?

For Ap er Rødt og SV naturlige partnere, men hva med Senterpartiet? Sp styrer mot et godt valgresultat, og blir trolig et nøkkelparti etter valget i Tromsø, endog kanskje på vippen.

Arbeiderpartiet i Tromsø har utarbeidet noen styringsverktøy i jakten på toppkandidaten. Den som velges, må stå på en trygg verdimessig plattform, altså et sosialdemokratisk ståsted. Dernest er lederegenskaper og evnen til å kommunisere viktig. Politisk erfaring vektlegges også, det er dog ingen forutsetning å ha bakgrunn fra kommunestyret.

Alt dette er vel og bra. Men for Arbeiderpartiet handler det nå om å sette seg selv i stand til å delta i en reell konkurranse om makten i Tromsø. På borgerlig side anser enkelte valget som ren plankekjøring for Høyre og Hjort. Så enkelt er det nok ikke. Alt avhenger av om Arbeiderpartiet er i stand til å løfte frem en kandidat som kan overbevise også utenfor partiet, og vinne nye velgere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse