Annonse
KOSTNADSSLUK: Overskridelsene ved Nordlandssykehuset er så store at de kan vise seg umulige å håndtere uten å redusere andre investeringer i Nord-Norge.

Hele Nord-Norge kan få regningen

De dramatiske overskridelsene ved Nordlandssykehuset har sjokkert hele den nordnorske helseregionen. Det er grunn til å tro at direktøren og styret i Helse Nord først vil be Nordlandssykehuset om å rydde opp på egenhånd. Fra Staten er det ingenting å hente, og rammene blir enda trangere de neste årene.

Den foreløpige kostnadssprekken på siste byggetrinn i forbindelse med utbyggingen ved sykehuset i Bodø er på 330 millioner kroner, et beløp som kan komme til å øke.

De neste ukene kan vi forvente at ledelsen i Helse Nord kommer til å si alle de «riktige» tingene. At her må de som har mistet kontrollen, ta ansvar. Og at det ikke er akseptabelt å lempe regningen over på de andre i regionen. Og så videre.

Fullt så enkelt er det ikke. Beløpene er så svimlende at det er stor sannsynlighet for at sykehuset selv ikke vil kunne håndtere en slik omstilling, uten at det får alvorlige konsekvenser for pasientene. Helse Nord har et sørge-for-ansvar, og vil være tvunget til å gripe inn dersom sparetiltak går ut over liv og helse.

Det er dermed overhengende fare for at dette kan komme til å ramme andre planlagte investeringer i Nord-Norge, da spesielt de nye sykehusene i Narvik, Hammerfest og det nye bygget for rus og psykiatri ved Universitetssykehuset i Tromsø. Det kan bli snakk om utsatt oppstart, eller nedskaleringer. Det er også fare for at det kommer til å påvirke handlingsrommet for å kjøpe medisinsk-teknisk utstyr i hele regionen.

Saken er selvfølgelig en enorm skandale, og den er et resultat av en usjenert ekspansjonisme i Bodø, på bekostning av fellesskapet i regionen. Med de systemene man har for oppfølging av byggeprosjekter i Helse Nord er det selvsagt ikke troverdig at dette dukker opp som en overraskelse.

Hunden ligger begravet i Helse Nords egne sakspapirer. I 2016 ble byggetrinn tre ved Nordlandssykehuset lagt ut på anbud, som totalentreprise. Ingen tilbud kom på bordet. Det burde i seg selv blitt forstått som at prosjektet var urealistisk og ikke gjennomførbart innenfor kostnadsrammen.

Men i stedet for å skrote prosjektet, valgte man å dele det i hele 22 delentrepriser, og koordinere selv. Dette medførte en skyhøy økonomisk risiko, som nesten utelukkende hvilte på byggherren.

Dette opplegget ble utrolig nok godkjent av både styret i Nordlandssykehuset og Helse Nord. Kan noen stilles til ansvar? Neppe. Begge styreledere er byttet ut siden da, og Lars Vorland har sluttet. Paul Martin Strand har bare fulgt marsjordre fra eget styre. Og det fremgår av tidligere tertialrapporter at han lenge har varslet store overskridelser. Nyheten nå er kun det konkrete beløpet.

Her tyder mye på at et omforent miljø med åpne øyne har tatt en kalkulert risiko for å realisere sitt drømmeprosjekt, med resten av helseregionen som gisler. Hva tenker sykehuslederne i nord som har holdt utbyggings-budsjettene sine de siste årene? Kanskje at det som gir aller dårligst betaling i Helse Nord, er lojalitet og økonomisk disiplin.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse