Annonse
Tilliten til sykehuset i Sandnessjøen er fullstendig borte på Nordhelgeland etter kreftsaken og varslingssaken, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser fakkeltoget for sykehuset 15. desember i fjor. Dronefoto: Helgelands Blad / Harald Carlsen

Helgelandskrisen med sjokkbølger til UNN

Med nye pasienter fra Helgeland vil Nordlandssykehuset bli ubehagelig stort for UNN. Denne saken burde være en sak UNN skulle bekymre seg for.

Krisen på Helgeland har aldri vært større, og skadene som har oppstått i mellommenneskelige forhold synes ikke reparerbare. Rana har hatt en forsonende innstilling til nå. Nå er er stemningen elektrisk - folk er illsinte.

Tilliten til sykehuset i Sandnessjøen er fullstendig borte på Nordhelgeland etter kreftsaken og varslingssaken. I varslingssaken varslet to leger og 20 tillitsvalgte om 22 forhold mot ledelsen i Helgelandssykehuset i Rana. To uavhengige rapporter fra konsulentselskapet KPMG med dybdekompetanse på varslingsområdet og arbeidsrettslige forhold, viser at varslingene er grunnløse. Ingen av varslerne fikk medhold i de tilsammen 22 påstandene om kritikkverdige forhold. Det er på det rene at varslene er konstruerte. Rapporten fra KPMG sier ikke overraskende at varslingene har fått alvorlige skadevirkninger for lederne som har blitt rammet - det var vel også hensikten med dem. Det er også påtakelig at varselet ble fremsatt av to tillitsvalgte på vegne av hele 20 tillitsvalgte på Sørhelgeland (9 fra Mosjøen -11 fra Sandnessjøen). Dette viser tydelig hvor stor splittelsen internt i sykehuset er. Saken har alvorlig rammet tilliten og omdømmet til sykehuset.

I kreftsaken har en av Sandnessjøens egne kirurger avslørt saken i pressen for å redde seg selv og prøve å vri saken til å handle om kritikkverdig ledelse. Helse Nords håndtering av denne saken er under enhver kritikk. Fagsjefen ved sykehuset Ida Bukholm (professor i blant annet pasientsikkerhet) ble irettesatt av Helse Nord for å ha stoppet kirurgien for sikkerheten til pasientene inntil de visste årsaken til tallene, da hun fikk vite at tre nye operasjoner var planlagt. Helse Nords behandling av saken er det ingen som får tillit til! Og sykehuset i Sandnessjøen har jeg i hvertfall ikke tillit til; ikke bare har de den høyeste dødeligheten i Norge etter 30 dager. Helse Nord holdt skjult for allmenheten at de visste at spredning etter tre år og dødelighet etter tre år også var høyest. 

Flukten fra sykehuset i Sandnessjøen vil bli dramatisk, ingen har tillit til sykehuset - takket være deres egne ansattes oppførsel.

Helse Nords håndtering av disse sakene og av sykehuslokaliseringssaken på Helgeland har sterkt bidratt til den lokale krisen i helseforetaket, og Cecilie Daae og Renate Larsen er sentrale bidragsytere til krisen.

Helse Nords ødeleggelse av miljøet i Helgelandssykehuset kulminerte med valget av nytt styre i Helgelandssykehuset på siste styremøte i Helse Nord. Helse Nord presterer å plassere tre sykehusaktivister fra Sørhelgeland i styret, mens Nordhelgeland får et styremedlem.Det er en åpen krigserklæring til Rana og Nordhelgeland. Dette kommer til å fullstendig sprenge prosessen om Helgelandssykehuset 2025.

Utviklingen i Helse Nord - hvor sterke politiske miljøer fra Rødt og tidligere Rødt-politikere i Alstahaug med forgreninger til Helse Nord får støtte for sin hatretorikk og mobbing av ansatte - er urovekkende. De 12 ordførerne fra minikommunene på Sørhelgelands brev til Helse Nord, med ny sjikanering av ledelsen av Helgelandssykehuset, viser dette. Istedenfor å bli irettesatt, får de brev fra adm.dir. i Helse Nord Cecilie Daae som takker for engasjementet! Dette er selvfølgelig kvittert ut av styreleder Renate Larsen.

På Nordhelgeland er det 47.000 potensielle pasienter som nok vil tenke seg om før de drar til Sandnessjøen for å få behandling. Mange vil nok havne i Nordlandssykehuset, en del vil også gå til Trondheim og St. Olavs hospital. Avstanden Mo i Rana -Trondheim er i underkant av 50 mil. Togforbindelse med nattog med sovevogn, som er i Trondheim på morgenen er gunstig og mye billigere enn en tur til Tromsø med Widerøe og SAS.

At Aleris snuser på Mo i Rana som en egnet lokalisering for et sykehus, regner jeg med som sannsynlig.

Bodø har tatt mål av seg å bli storebror i nord. Med nye pasienter fra Helgeland vil Nordlandssykehuset bli ubehagelig stort for UNN. Denne saken burde være en sak UNN skulle bekymre seg for. Raseringen som Daae og Larsen har akselerert vil koste Helse Nord dyrt. 

Cecilie Daae og Renate Larsens håndtering av disse sakene viser at de ikke er modne for de vervene de innehar. De må fjernes fra sine poster raskt. Om dette vil redde situasjonen er jeg usikker på. Så mye skade er påført på for kort tid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse