Annonse
Statsråd Iselin Nybø fra Venstre i Kunnskapsdepartementet. Foto: NTB

Helgeland blir taperen

Hvor langt er regjeringen og Nord universitet villig til å strekke seg for å tappe Helgeland for kunnskap og kompetanse?

Nord universitetet i Bodø har trukket seg ut av Helgelands-regionen. Studiestedene på Nesna og Sandnessjøen er lagt ned, og aktiviteten i Mo i Rana er dratt ned til et minimum. Dette har ført til et svært kraftig opprør i Helgelandsregionen mot universitetsledelsen i Bodø.

Helgeland er den tyngste industriregionen i Nord-Norge og med svært mange kompetansearbeidsplasser. Denne regionen har altså Nord universitet - godt hjulpet av Kunnskapsministeren og Regjeringen – nå strippet for høyere utdanningstilbud. En nærliggende løsning er selvsagt at landsdelens eget universitet – UiT Norges Arktiske Universitet – går inn og sørger for å etablere studietilbud og forskning i Helgelands-regionen.

Universitetets ledelse med rektor Anne Husebekk i spissen har da også hatt innledende møter med representanter for den berørte regionen. Men nå har det utrolige skjedd: Rektor Husebekk i Tromsø har ifølge Forskerforum fått klar beskjed fra Kunnskapsdepartementet om å holde seg vekk fra Helgeland. Husebekk sier til Forskerforum at «Jeg vil ikke kalle det en instruks, men en sterk anmodning».

Stort klarere kan det ikke sies, at Kunnskapsdepartementet i realiteten har instruert UiT om å ikke engasjere seg med høyere utdanningstilbud på Helgeland, etter at Nord Universitetet har brutt sin avtale med regionen. Samtidig er det blitt klart, at det kun er UiT Norges Arktiske Universitet som har fått beskjeden om å holde seg unna Helgeland. Ingen andre høyere utdanningsinstitusjoner har fått liknende instrukser.

Det ser ut til å være andre regler for UiT enn for andre. Vid høyskole har ifølge Forskerforum ikke fått noen beskjed fra KD når de sonderte muligheten for sykepleieutdanning i Sandnessjøen.  Andre eksempler er at Universitetet i Sør Øst etablerte lærerutdanning på Finnsnes i fjor, og at NTNU etablerer seg i Oslo. Det har i mange år vært vanlig at høyskoler og universitet gir utdanninger utenfor eget «område». Hvorfor kan ikke UiT gjøre det på Helgeland?

Dette er så nært opp til en skandale man kan komme. En ting er at Kunnskapsdepartementet her griper direkte inn i UiT sin autonomi. Det er høyst uvanlig. Det andre – som er mye verre - er at statsråd Iselin Nybø aktivt vil hindre at befolkning og næringsliv på Helgeland får etablert høyere utdanningstilbud av den aktøren som har desidert størst kapasitet til å gjøre det, nemlig landsdelens eget breddeuniversitet.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse