Annonse
Dessverre feiltolker Jarl Hellesvik genforskningen han viser til og synliggjør dermed ikke bare mangel på faglig bakgrunn og kunnskap, men også en kjedelig tendens til å mene mye om ting han ikke har kunnskap om, skriver Aina Westrheim Ravna.

Hellesviks genetikkstudier

Akademiske standpunkter kan neppe dokumenteres med å vise til egne, ikke-kvalitetssikrede tekster. Det blir som å diskutere med seg selv, og da oppstår det jo som kjent sjelden uenighet – men heller ikke ny kunnskap.

Viser til Jarl Hellesviks innlegg i Nordlys angående professor Øyvind Ravna nylig utgitte bok «Same - og reindriftsrett» (2019). Hellesviks fiksering på hvor samene kommer fra er påfallende og i grunnen svært uinteressant. Men jeg har likevel et par spørsmål angående Hellesviks påstander. 

Jeg ber Hellesvik dokumentere sine påstander om at «Genetiske undersøkelser viser også at den genetiske profilen til de fleste samene som er blitt undersøkt, er temmelig lik eller lik, den dominerende genetiske profilen til finlenderne og befolkningsgrupper i Karelen. Disse undersøkelsene viser også at likheten er særlig stor blant befolkningen i Sør-Finland og deler av Karelen.» 

Jeg ber Hellesvik også utdype hva slags genetiske studier dette er snakk om. Hellesviks påstander har dessverre ingen verdi så lenge han ikke forankrer dette i anerkjent forskning eller andre akseptable kilder. Hellesvik har atter et innlegg i Nordlys 31. oktober, hvor han blant annet har en link til en egen nokså intetsigende tekst kalt «hvem er samenes genetiske forfedre og formødre og hvor oppholdt de seg», datert 21.11.17. Hellesvik viser i tillegg til egen bok utgitt på selvpubliseringsforlaget Kolofon (som ikke er underlagt noen redaksjonell kvalitetskontroll). 

Akademiske standpunkter kan neppe dokumenteres med å vise til egne, ikke-kvalitetssikrede tekster. Det blir som å diskutere med seg selv, og da oppstår det jo som kjent sjelden uenighet – men heller ikke ny kunnskap. Dessverre feiltolker Hellesvik genforskningen han viser til og synliggjør dermed ikke bare mangel på faglig bakgrunn og kunnskap, men også en kjedelig tendens til å mene mye om ting han ikke har kunnskap om. 

Genetikk er et akademisk fagområde hvor man i likhet med andre fag innen akademia, gjerne får bedre forståelse av om man studerer det på universitetsnivå. Jeg vil anbefale Hellesvik å bruke sin energi på å studere genetikk og få en bedre forståelse for dette faget ved et universitet – så samt ikke alder setter en stopper for det – i stedet for å offentliggjøre sin enorme og absurde interesse for det samiske til det kjedsommelige. En annen ting, Hellesvik, er det ikke ganske uanstendig å diskutere andres gener? Hvor langt tenker du å gå på dette soveromsområdet?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse