Annonse
HAR VÆRT STØY: Et tillitsfullt samarbeid mellom legene ved UNN og Nordlandssykehuset om rask og god behandling av hjerteinfarkter (PCI) i Bodø er nå godt i gang, skriver Jan-Eirik Hanssen. Bildet er fra en PCI-demonstrasjon i Bodø i 2017.

Helse Nord er alt annet enn et helseforetak i krise

At ingen av de nye styrelederne kommer fra Tromsø eller Bodø er bra, slik situasjonen har blitt.

Støyen om Helse Nord har pågått i alt for lenge. Nå er det på tide å la freden senke seg. I etterkant av PCI-saken og dens etterdønninger framstilles Helse Nord i det offentlige ordskiftet stadig som en helseregion i dyp og alvorlig krise. Det er like ufortjent som det er feil.

For noen uker siden var jeg tilstede på et arrangement der direktør Lars Vorland presenterte virksomheten. Det var en imponerende gjennomgang. Den viste alt annet enn et helseforetak i krise.

Utgangspunktet er krevende. For å si det mildt. Helseforetakets formål er å yte gode og likeverdige spesialisthelsetjenester til alle som trenger det når de trenger det, uavhengig av alder, kjønn, bosted, økonomi og etnisk bakgrunn. Det skal de gjøre i en landsdel som utgjør 45 prosent av Norges landareal, men bare har 9 prosent av befolkningen.

Det sier seg selv at det er langt mellom folk, hus og kommunikasjoner i en region som er lengre enn avstanden mellom Oslo og Paris. Og der klimatiske forhold også er utfordrende. Dersom de 485 000 nordlendingene hadde vært samlet i èn by ville det vært nok med ett stort sykehus.

For å løse oppgavene i nord må det et helt annet desentralisert ressursgrunnlag til. Helse Nord er Nord-Norges største arbeidsgiver med 19 000 ansatte og årlig omsetning på 17 milliarder kroner. I tillegg kjøpes tjenester for 4,5 milliarder. 11 luftambulanser (fly/helikopter), 123 bilambulanser og 13 båtambulanser er i akuttberedskap. Helse Nord er Nord-Norges største reisebyrå og brukte i 2017 hele 660 millioner kroner på pasienttransport.

God kontroll på økonomien gjør at det kan investeres for mange milliarder i en storstilt satsing på nybygg og renovering av eksisterende bygningsmasser over hele landsdelen.Det er bare å la seg imponere over innsatsen alle helsearbeidere legger ned for pasientene i landsdelen. Tilsvarende finnes knapt noe annet sted i verden, ifølge Vorland.

Det er godt å konstatere at samarbeidet mellom legene ved UNN og Nordlandssykehuset om rask og god behandling av hjerteinfarkter (PCI) nå er godt i gang. Det bygger tillit.

Med Ansgar Gabrielsen fra Oslo som ny styreleder ved UNN legges et godt grunnlag for å bygge tillit mellom UNN og befolkningen i hele landsdelen, også i Nordland. Den tidligere helse- og næringsministeren har de siste årene jobbet med å skape synergier mellom sykehusdrift, forskning, næring og undervisning og er særdeles kvalifisert. At han stiller uten bindinger er et pluss. At han i tillegg har gode samarbeidsrelasjoner med Nordlandssykehusets nye styreleder, Odd Roger Enoksen fra Andøy, lover godt.

At ingen av styrelederne kommer fra Tromsø eller Bodø er bra, slik situasjonen er blitt. Så får vi ha tillit til at Helse Nord fortsatt ser hele landsdelen, selv om både adm. direktør og styreleder er bosatt i Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse