Annonse
USENSUERERT: Helse Nord og UNN som bestilte en rapport fra PWC og formålet var gransking av prosessene rundt direktør Tor Ingebrigtsen. Denne rapporten vil kronikkforfatteren skal publiseres usensurert. Arkivfoto: Bengt Nielsen

Helse Nord og åpenhet

Jeg vil på vegne av og i respekt for UNN sine hardtarbeidende ansatte og ledere innstendig be om at rapporten publiseres usensurert og uten noen som helst forsøk på innblanding eller redigering fra Helse Nord sin side, skriver Einar Rebni.

Hva som kan oppfattes som er forsøk på «forhåndssensur» fra Helse Nord, er i tilfellet svært så umusikalsk og sender et særdeles uheldig signal til offentligheten og internt i helseforetakene, ikke minst til dedikerte ledere og ansatte i UNN

På et styremøte 29.august besluttet Helse Nord følgende:«Styret ber styreleder om å sørge for at utkast til rapport fra ekstern rådgiver PwC gjennomgås, før den ferdigstilles for å kvalitetssikre at denne er i tråd med mandatet for oppdraget».

Rapporten det er snakk om er i regi av revisjonsselskapet PwC. Det var Helse Nord og UNN som bestilte rapporten og formålet var gransking av prosessene rundt direktør Tor Ingebrigtsen avgang tidlig i 2018.

Styreleder i UNN, Ansgar Gabrielsen, virket på sin side overrasket over det siste vedtaket fra Helse Nord: «- La meg si det slik, jeg ble overrasket da jeg hørte dette. Jeg, og ingen andre i UNN er konsultert om en slik gjennomgang. Noe tilsvarende er helt uaktuelt for UNN å foreslå, sier Gabrielsen» (Nordlys, nettutgave 03.09.18).

Slik jeg ser det kan det kan virke som eller danne seg et inntrykk om at Helse Nord på denne måten forsøker å forhåndskontrollere innholdet i en rapport som har offentlighetens interesse. Vedtaket er i tilfelle ikke i tråd med den åpenhetskulturen vi i helseforetakene daglig arbeider med å fremme, blant annet med å følge opp handlingsplaner og tiltak i medarbeider- og pasientsikkerhetskulturundersøkelsen ForBedring 2018.

Hva som kan oppfattes som er forsøk på «forhåndssensur» fra Helse Nord, er i tilfellet svært så umusikalsk og sender et særdeles uheldig signal til offentligheten og internt i helseforetakene, ikke minst til dedikerte ledere og ansatte i UNN. Et slikt behov for på forhånd å godkjenne rapportens innhold, kan dessuten nøre opp under oppfatninger om at Helse Nord har noe å skjule, at «de ikke har rent mel i posen» osv.osv.

Jeg vil derfor på vegne av og i respekt for UNN sine hardtarbeidende ansatte og ledere innstendig be om at rapporten publiseres usensurert og uten noen som helst forsøk på innblanding eller redigering fra Helse Nord sin side. Vi har krav om at alle fakta kommer på bordet i denne saken og ikke i noen sminket versjon.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse