Annonse
Kostnadene skal ned og det er de ansatte som skal betale prisen i form av betydelig lavere lønn og dårligere pensjonsvilkår. Innbyggerne skal betale i form av dårligere helsetilbud. Smak på den. Dette er "nyskapende løsninger", skriver regionstyret for LO FInnmark. Foto: Øystein Eugene Hermstad, Luftambulansetjenesten

Et jævlig gufs fra fortiden

Den tiden vi sto med lua i hånda nederst ved bordet, så ned i gulvet og la frem våre krav er forbi. Synd at blårussen i Helse Nord ikke har fått dette med seg, skriver regionstyret for LO Finnmark.

LO Finnmark reagerer sterk på at en livsviktig funksjon for befolkningen i nord skal settes ut til "lavest pris" framfor kvalitet.

Tenk deg at arbeidsplassen din tapte anbudet. Den utgår om ca. 1 år. Selskapet som vant anbudet skal levere de tjenestene dere har gjort i ca. 20 år, har ingen forpliktelser eller ansvar for dere. Ja - du kan søke om jobb i det nye selskapet, men da må du ta høyde for å gå ned til en mer “markedsorientert lønn” og en betydelig dårligere pensjonsavtale.

Styret i Helse Nord har siden høsten 2015 jobbet med det nye anbudet på ambulanseflytjenesten i nord. I sin iver etter å kutte kostnader har de tenkt nytt, jaktet på “nyskapende løsninger”.

Konsekvensene av helsebyråkratenes “nytenking” skremmer livet av oss i landsdelen. Vi har i likhet med landets øvrige befolkning behov for og krav på et trygt og godt helsetilbud hele døgnet, hele året. Vi har også behov for helsepersonell, flygere, teknikere osv. som leverer denne tryggheten. Det er den siste gruppen som nå får servert de nye løsningene til Helse Nord. Et jævlig gufs fra fortiden.

LOs 925.000 medlemmer er overhodet ikke redd for nytenkning, digitalisering, robotisering, anbudskonkurranser osv. Norske arbeidstakere er noen av de mest omstillingsdyktige i verden. Men vi går ikke ned i hverken lønn eller pensjon og vil ikke akseptere lengere arbeidsdager for å møte fremtidas arbeidsliv. Den tiden vi sto med lua i hånda nederst ved bordet, så ned i gulvet og la frem våre krav er forbi. Synd at blårussen i Helse Nord ikke har fått dette med seg.

Måten helsetoppene i nord ønsker å løse dette på er rett og slett ikke å ta med ordet “virksomhetsoverdragelse” i anbudspapirene. Administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten sa i et intervju til Altaposten tidligere i år “anbudskonkurranser bidrar til nytenkning på mange områder, også innen lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte”, han fortsatte med “det finns mange måter å avstemme forholdet mellom lønn, pensjon, arbeidsbelastning og turnusplaner på. Å kreve virksomhetsoverdragelse i våre kontrakter ville fjerne en vesentlig del av tilbydernes mulighet til å konkurrere på pris og nyskapende løsninger”.

Dette er rene ord for pengene. Kostnadene skal ned og det er de ansatte som skal betale prisen i form av betydelig lavere lønn og dårligere pensjonsvilkår. Innbyggerne skal betale i form av dårligere helsetilbud. Smak på den. Dette er “nyskapende løsninger”. Hvis helsetoppene i nord får dette igjennom bør mange i helsesektoren ligge våken om natta. Hvilken gruppe er neste til å bli møtt av nytenkningen fra Helse Nord?

Det er Lufttransport som i dag har anbudet for ambulanseflytjenesten, men tapte anbudet mot det svenske selskapet Babcock. Ved å velge det svenske selskapet er det en årlig besparelse på 47 millioner kr.

Ifølge LO forbundet Norsk Flygerforbund, er hoveddelen av denne innsparingen knyttet til dårligere lønns og ansettelsesvilkår for de ansatte. 13 millioner er lønn og 30 millioner er pensjonsytelser. Dette betyr for enkelte ansatte en lønnsreduksjon på 25 prosent.

LO Finnmark reagerer sterk på at en livsviktig funksjon for befolkningen i nord skal settes ut til “lavest pris” framfor kvalitet. Men sånn blir det når markedskreftene skal rå, en helseminister som lar dette skje og et styre i Helse Nord som “tenker nytt”.

Gi oss en luftambulansetjeneste som er troverdig, trygg hele året, med gode og ryddige arbeidsforhold for de ansatte. Men kanskje mest av alt, gi oss et styre i Helse Nord som evner å levere trygghet til befolkningen. Det har vi ikke i dag.

Regionstyret for LO Finnmark

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse