Annonse
BLIR HELSETOPP: Cecilie Daae blir ny administerende direktør for 19.000 ansatte i Helse Nord. (Foto: NTB scanpix/ANB)

Hun får en en nesten umulig oppgave

Kan Cecilie Daae være den som gjenreiser tilliten til Helse Nord?

Styreleder Renate Larsen i Helse Nord har gjort en formidabel jobb og kapret en toppleder med en meget sterk CV. Cecilie Daae har medisinsk utdanning, og lang ledererfaring på nasjonalt nivå. Blant annet har hun tidligere vært assisterende direktør i Helsetilsynet.

Nå står hun overfor en nesten umulig oppgave som ny direktør i Helse Nord. Nemlig å forene Nordlandssykehusets selvbilde og ambisjoner, med et troverdig forsvar av Nord-Norges felles universitetssykehus i Tromsø, i en landsdel med knappe 470.000 sjeler, synkende folketall og en aldrende befolkning.

Hennes bakgrunn ser ut til å være en styrke i den realitetsorienteringen som må komme. Hun har ryddet i gamle strukturer i sin nåværende jobb, og det det vil være behov for det samme i Helse Nord. Foretaket har kjørt seg inn i et blindspor, med PCI-saken, tvilsomme anbudsprosesser og luftambulansekrisen som det absolutte nullpunkt. Det som har kjennetegnet alle prosessene, er arbeidsmetoder der faglige råd har blitt ansett som en plagsom distraksjon.  Her har Daae en mulighet til justere kursen med klokt, inkluderende og respektfullt lederskap.

I organisasjonen Daae tar over, sitter det ukultur i veggene som er nødt til å luftes ut. Trolig er det en forutsetning for å bygge tillit og forsoning. Alt for lenge har lokale fylkesinteresser blitt kamuflert som landsdelsinteresser. Det har vært en slagside i rekrutteringen til foretakets ledelse som ikke har styrket samhandlingen i nord. I sum har det ført til at Helse Nord knaker i sammenføyningene.

Beredskap i nord er dagsaktuelt gjennom et operatørskifte i luftambulansetjenesten som fremsto som dårlig planlagt. Her blir Daae sin erfaring fra ledelse av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, en fordel. Det betyr samfunnsforståelse og beredskapskompetanse som kan anvendes i nord.

Hun har også ledet omstilling i sin siste jobb i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er også en kjensgjerning at en hovedutfordring i Nord-Norge er bedre samhandling med kommunesektoren, mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Hennes erfaring fra begge sider kan bli viktig.

For Helse Nord virker det som et godt valg med en ny leder som starter med blanke ark, uten de gamle konfliktene i bagasjen, uten relasjoner til de gamle krigene mellom Tromsø og Bodø.

Daae må nå stake ut sin egen kurs for Helse Nord. Kanskje må hun vurdere å vende tilbake til den gamle suksessformelen. Å spre ressursene der man kan, og samle der man må, basert på faglighet og kunnskap som grunnmur, ikke fakkeltog og aksjonisme.

Folk har krav på best mulig helsetjenester der de bor. Men Nord-Norge er spredt bebygd, med lavt folketall og mangel på fagfolk. De neste årene står Helse Nord overfor store økonomiske utfordringer. I sum gjør dette at de mest spesialiserte tjenestene ikke kan splittes opp. De må tvert imot konsolideres. Tryggheten for de nordnorske pasientene hviler på den riktige balansen mellom gode lokalsykehus, prehospitale tjenester, og et robust universitetssykehus med tilstrekkelig pasientgrunnlag.

Helse Nord er i dag den eneste felles nordnorske institusjonen av en viss størrelse, med virksomhet over hele landsdelen. Derfor er det ekstra viktig at den nye direktøren lykkes med å styrke Helse Nord som et redskap for nordnorske fellesinteresser. Cecilie Daa kan fort bli en nordlendigene blir glad i. Hun er kjent som en varm og visjonær leder.

Nå kan hun gjenskape et nordnorsk helsevesen som er sterkt, helhetlig og solidarisk, slik hun etter manges mening har maktet å løfte og reorganisere DSB og Sivilforsvaret. Hun har fått et oppdrag i nord der motkreftene vil være sterke. Men det er likevel mulig å lykkes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse