Annonse
Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, kritiseres av PwC for sin rolle i saken der Tor Ingebrigtsen gikk av som UNN-direktør. Foto: Tom Melby

Det trengs en rundvask

Flomlyset rettes mot Lars Vorland, men også rådgiverne hans i Helse Nord har bidratt til tap av tillit og omdømme.

Toppsjefen Lars Vorland er den som får hardest medfart i granskningsrapporten fra PwC. Vorland har, slik rapporten påpeker, gjort grove feilvurderinger med til dels ødeleggende konsekvenser - for tilliten både til ham selv og til Helse Nord.  Det er megetsigende når UNN-styreleder Ansgar Gabrielsen mener det som har skjedd, kanskje er det mest alvorlige siden foretakene ble opprettet i 2001. 

Men det er viktig å minne om at Vorland ikke har operert i et vakum. Det er flere enn ham som har bidratt til at direktøren på toppen har navigert seg selv og Helse Nord helt ut av kurs.  

I Bodø har man for eksempel en lokalpresse og sterke lokale meningsdannere som (særlig rundt PCI-saken) har hausset opp et fiendebilde av Tromsø i sin alminnelighet, inkludert skepsis og mistro til både UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge i særdeleshet. 

En enda viktigere ramme for Vorlands feilvurderinger, er trolig konteksten rundt ham som utgjøres av hans nære rådgivere i Helse Nord-administrasjonen i Bodø. Spørsmålet man må stille seg etter PwC-rapporten er dette: Hvordan kunne Vorland få så mange dårlige råd - av en så stor stab med høyt gasjerte direktører i egen ledergruppe?

Det gjelder for eksempel kommunikasjonsdirektør Anne May Knudsen, som må ha gitt noen av tidenes dårligste kommunikasjonsråd i Nord-Norge, slik det fremkommer i PwC-rapporten.

Det er nemlig liten tvil om at Knudsen og andre direktører er virksomme «tett på» Vorland. De leverer viktige premisser. Ser man kanskje konturene av en organisasjonskultur? Der de nære Bodøomgivelsenes overtydelige agg mot UNN (og mot Tromsø) har vokst fram som en dominerende logikk i Helse Nord – administrasjonen?   

Det er selvfølgelig provinsielt dersom dette har fått erstatte faglige og økonomiske hensyn. Men mye tyder jo på at nettopp dette har skjedd. Begrunnelsene i PCI-saken skiftet som kjent karakter etterhvert som ulike fagfolk plukket argumentene i stykker. Heksejakten på Tor Ingebrigtsen kan muligens leses i lys av at dette. Han var en plagsom kritiker som gang på gang ydmyket Helse Nord med sin faglige tyngde.

Det betyr også at det må ryddes grundig opp i Helse Nord. Dersom Vorland forlater skuta før jul - som han nå åpner for - vil det være en overfladisk adventsvask. Det er neppe tilstrekkelig - i en situasjon som kaller på en grundig organisatorisk rundvask.

Det kan virke som om Ansgar Gabrielsen forstår dette, og hvor kritisk dårlig forholdet mellom Helse Nord og UNN faktisk er. Aksen mellom de som organiserer helsevesenet og de som utfører tjenestene (UNN) har brutt sammen. Og den medisinske spisskompetansen ved UNN ser ut til å være usynliggjort i det regionale foretaket. Begge deler er alvorlig for de nordnorske pasientene.

Gabrielsen fremstår som en solid person med sin bakgrunn og måte å kommunisere på. Og trolig er det mange ved UNN som håper han kan hjelpe helseminister Bent Høie med å forstå hvor dypt problemene stikker. Det verste som kan skje, er at den nye styrelederen i Helse Nord blir en nettverksutvevnelse uten erfaring og legitimitet.

Når det gjelder det øvrige styret, bør de som hisset opp heksejakten på Tor Ingebrigtsen selv trekke konsevensene. De må bli en del av rundvasken. Fordi de står i veien for å bygge tillit etter PwC-rapportens nådeløse gjennomgang.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse