Annonse
Vi har fantastisk dyktige leger, sykepleiere, hjelpepleiere, ambulansepersonell, teknisk personell og admistrativt personell. Tror noen vi ville hatt dette, uten et oppegående Helse Nord? skriver Leif Lindstrøm. Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

Er Vorland og Helse Nord så ”gale”?

Slik jeg kjenner Tromsø-miljøet, så overgår de selv den mest innbitte sunnmøring. Det er som med måsen: "skal ha, skal ha..."

Jeg lar meg lett engasjere, det innrømmer jeg, etter 25 år i samfunnsdebatten - som politiker og i bransjeorganisasjoner. Gjennom så lang tid både danner man og skifter meninger om ditt og datt. Man bytter ståsted og ser ting fra ulike sider.

Når det gjelder etableringa av Helse Nord, var jeg først meget skeptisk. Fra å være styrt lokalt i fylket, skulle skulle vi bli ”sentralisert” med Troms og Finnmark. Slik jeg kjenner Tromsø-miljøet, så overgår de selv den mest innbitte sunnmøring. Det er som med måsen: “skal ha, skal ha…” 

Vel, Helse Nord er blitt en stor bedrift. Helse Nord har mange ”direktører”. Mange mener vel at det er blitt et nytt ”SAS ”, topptungt og med dårlige resultater.

Men Helse Nord  har tross alt over 20.000 ansatte og omsetter for ca 20 milliarder. Selv omsetter jeg for ca 6 millioner og er både direktør, reparatør, sjåfør, selger, megler og idéskaper. Jeg har ei karakterbok fra skolen. Der sto det LG, og jeg måtte bruke mye av min tid på å overbevise pappa om at LG betydde Lærer Gratulerer. Men, heldigvis har vi ansatt ”kona” som økonomiansvarlig. Så å sammenligne et liten, men gjennomsnittlig nordnorsk bedrift med helse Nord, blir feil.

Men hva er det som er så gale da, i Helse Nord ?

Har noen prøvd  å få en bedrift, hvis oppdrag er å passe på helsa til hele Nord-Norges befolkning, til å gå i pluss? I en ”bransje” der verktøyene spenner fra den minste pinsett til store MR-maskiner - og der kvalitetskravene er ufattelig strenge. Helse Nord er en bedrift med høykompetent personell som ikke vokser på trær, akkurat. Legestanden er et kapittel for seg. Noen er så suverene at de overgår selv Vår Herre.

På grunn av kronisk sykdom har jeg vært så heldig å få oppleve sykehusene i Bodø og Tromsø gjennom 3-4 ukers innleggelse hvert år og faste besøk annenhver uke.

Ja, jeg sier heldig. For sykehusene fungerer! Hjelpepleieren, sykepleieren og doktoren stiller opp, lytter og diskuterer (stakkars dem som ikke gjør det da). Så jeg vet hva jeg snakker om. Alt har ikke vært ”rosenrødt”, men ser vi på totalen - ja da har vi gode sykehus i Nordland, Troms og Finnmark.

Helse Nord-styret har klart å skape likhet for beboerne i landsdelen. At enkelte i Tromsø ikke liker at adm. dir. Lars Vorland vil etablere PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset, er i så måte sneversynt.

Vi som sokner til Nordlandssykhuset i  Bodø, får snart et opprusta sykehus med nytt, moderne utstyr. Vi har fantastisk dyktige leger, sykepleiere, hjelpepleiere, ambulansepersonell, teknisk personell og admistrativt personell. Tror noen vi ville hatt dette, uten et oppegående Helse Nord?

Vel kan det kanskje bli for mye for enkelte i Tromsø at Helse Nord har åtte direktører, og at de tråkker på UNN sine ømme tær. Men disse bør gå i seg selv under mottoet: Du ser flisen i din brors øye, med ser ikke bjelken i ditt eget.

Heia Nord-Norge!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse