RÅ MAKTKAMP: Helse Nords toppsjef Lars Vorland har i praksis gitt UNN-direktør Tor Ingebrigtsen sparken på dagen i en rå maktamp. Tilliten mellom Helse Nord og Universitetssykehuset i Tromsø er på frysepunktet.

Helse Nords framtid

Helse Nord fremstår som et nordnorsk Helse-Sovjet, med utrenskninger av ledere som forsvarer sine fagmiljøer i Tromsø.

En meningsmåling Respons Analyse har foretatt for Nordlys og iFinnmark viser at et flertall av de spurte i Troms og Finnmark mener Helse Nords administrasjon enten må flyttes fra Bodø i sin helhet, eller deles opp.

Under en tredjedel mener at Bodø alene bør få beholde de felles, regionale nordnorske administrasjonene.

Dette er ikke overraskende. De splittende og innadvendte miljøene i Bodø fremstår med svekket legitimitet i Troms og Finnmark.

Den fullstendig ødeleggende prosessen rundt det hjertemedisinske tilbudet ved Universitetssykehuset Nord-Norge bidrar til å forsterke dette bildet. 

Helse Nord i Bodø likner et slags nordnorsk «Helse Sovjet», med fokus på å kvitte seg med tydelige ledere som står opp for egne fagmiljøer i Tromsø. Skadevirkningnene er enorme. Det er som Elin Ørjasæter skriver i et innlegg i Nordnorsk Debatt: At konflikten mellom Tor Ingebrigtsen og Marianne Telle døpes «trussel-saken» i Nordlands-avisene er både komisk og trist. Det bidrar til å dekke over hva saken egentlig handler om; nemlig demonteringen av spesialiserte funksjoner ved landsdelens felles universitetsklinikk.

De påståtte truslene blir naturligvis utnyttet i en skitten maktkamp. Hva som er sagt i en telefonsamtale mellom Tor Ingebrigtsen og Marianne Telle, finnes det så langt ikke noe sikkert svar på. Det finnes to helt ulike versjoner av samtalen.

Men Ingebrigtsen, som valgte å si sin ærlige mening i en opphetet samtale med styreleder Telle, har fått sparken og er tillegg utsatt for et rent karakterdrap. Også styreleder Jorhill Andreassen er presset ut sammen med UNN-styrets nestleder. Samtidig er Universitetet i Tromsø blitt kastet ut av styrerommet i Helse Nord. At sentrale aktører nå omtaler alt dette som et nøye regissert hevntokt fra Helse Nord, er ikke vanskelig å forstå.

Sentrale tillitsvalgte ved UNN er sjokkerte, og retter hard kritikk mot Helse Nords ledelse og styre.  Måten UNN er overkjørt på, vekker naturligvis sterke følelser ved et sykehus med nær 7000 ansatte. Det er ikke mulig å tvinge hele dette sterke miljøet til blind lydighet. Sannsynligvis bidrar det som nå har skjedd til å styrke samholdet på UNN, der mange er forferdet over at foretaksledelsen i Bodø ikke vektlegger fagkunnskapen ved universitetssykehuset i helseregionen.

I mange år har de ansatte ved UNN levd med det som oppleves som forsøk fra Bodø på å underminere de medisinske spesialistmiljøene i Tromsø. Det er vel kjent at PCI-saken bare er toppen av et isfjell.

Det nærmer seg raskt et punkt der skaden er uopprettelig. Sjansene for at Helse Nord overlever med sin nåværende organisering, fremstår som stadig mindre.

 
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse