Annonse
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Helse-Norge – på godt og vondt

Jeg er blitt truffet av Helse- Norge på sitt beste - og på sitt verste, skriver Kåre Solheim.

Når man er svekket etter operasjon og påfølgende komplikasjoner er ikke Pasientreiser sine regler man er mest opptatt av. Da er man mest opptatt av å komme seg hjem på den beste og raskeste måten. 

Det beste med Helse- Norge er de som er ansatt på sykehusene. Sykepleiere og leger. Ja til og med medisinerstudenter på sommerjobb. De står på og gjør sitt beste for de pasientene de har ansvar for. Som pasient blir du passet på døgnet rundt. Du får medisindoser som er tilpasset din sykdom og din kropp. Du blir trøstet når smerter og angst slår deg helt ut. Og du blir mildt, men bestemt oppfordret til å komme deg på beina når du er klar for det. «Så, gammer'n, nå skal du opp og gå. Jeg skal støtte deg hvis du trenger det. Jeg er hele tiden like ved deg», som en av pleierne på Gastokirurgisk avdeling ved UNN i Tromsø sa det.

Legene har hele tiden kontroll med hvilke tiltak som må gjøres, og de forklarer hvorfor det er nødvendig å gjøre disse tiltakene. Sykepleierne følger opp med å gi lindring for smerter og andre plager som følger med. Alle disse er fagfolk som har autoritet i kraft av sin profesjon.

Så treffes jeg også av den andre siden av Helse- Norge. Byråkrater i Helfo og Pasientreiser. Disse har et rigid regelverk som må følges. Jeg har blitt nektet refusjon for legemidler, hurtigbåt og taxiturer. På spørsmål om hvorfor de ikke kan refundere utleggene mine får jeg til svar. “Du har ikke fulgt reglene våre.  Det er ikke jeg som har laget reglene. Du får henvende deg til Bent Høye og helsedepartementet.”  Når man er svekket etter operasjon og påfølgende komplikasjoner er ikke Pasientreiser sine regler man er mest opptatt av. Da er man mest opptatt av å komme seg hjem på den beste og raskeste måten.  6 timer i buss fra Tromsø til Harstad med smerter i operasjonssår og smertedop i store mengder er ikke en god måte å reise på. Det går hurtigbåt som tar kortere tid. Det var slitsomt nok med 3 timer.

Fra Harstad sykehus til der jeg bor går det ikke buss når man blir utskrevet kl. 23.30 på kvelden. Det går for øvrig ingen busser opp hit på noe som helst tidspunkt For ikke å belaste de ansatte, som har mer enn nok å gjøre med å ta vare på pasienter som trenger det mer enn meg i øyeblikket, valgte jeg å bestille drosje selv. Det skulle jeg ikke gjort. «Reglene våre er helt klare. Det er din behandler som skal ordne reise via oss.», sier Pasientreiser. I tillegg til disse foretakene må jeg også forholde meg til NAV. På grunn av en feil avkryssing på en sykemelding holder de tilbake sykepengene mine.  De truer med avslag på hele beløpet hvis jeg ikke svarer innenfor fristen. For å kunne betale regningene mine var deres forslag at jeg måtte oppsøke kommunen og søke om sosialhjelp. Da svarfristen utløp var jeg akkurat kommet hjem fra sykehuset. Heldigvis traff jeg til slutt et menneske som forsto situasjonen og kunne utsette fristen.

Derfor er det viktig å ta vare på både vårt lokale sykehus i Harstad og regionsykehuset i Tromsø. Uten disse institusjonene blir lokalsamfunnene fattigere og farligere. Det blir også mindre trygt ute i bygdene når ambulansetjenesten sentraliseres og ambulanseflyene skifter eiere for å spare penger. Flyene som må stå på rullebanen med motorene på høyt turtall i minst 10 minutter for å få alle systemer til å virke slik at de kan ta av. Det er ikke det som er mest optimalt når det er minutter som skiller liv og død.

La oss kjempe for våre lokale helter i denne omgang og ved neste stortingsvalg sørge for at vi får en regjering som gjør om på regelverket. På den måten kan vi få medmenneskelighet inn i systemene. Da kan vi få saksbehandlere som har tillit fra sine overordnede. Saksbehandlere som kan ta egne avgjørelser innenfor et regelverk dersom situasjonen krever det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse