Annonse
Svært mange sykehuspasienter står på interne lister som ikke kan gjenfinnes i offentlige statistikker, skriver stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen. Foto: NTB Scanpix

Helsepolitiske skrivebordsreformer

Hvorfor tillater det største regjeringspartiet at FrP tvinger fram en kostbar og fullstendig feilslått reform, som bare skaper frustrasjon og ekstra byråkrati?

Sommeren er her, og helseminister Bent Høie har tatt en velfortjent ferie. Det kan han trenge. Våren har ikke akkurat vært noen parademarsj for regjeringens ulike helsepolitiske påfunn. Den mye omtalte privatiseringsreformen «fritt behandlingsvalg» har nærmest kollapset før den har begynt. Tallene viser at kun 194 pasienter har benyttet ordningen, til tross for at helseministeren før valget lovte at den skulle fjerne alle køer og overflødiggjøre helseforsikringer. Det er snarere det motsatte vi ser.

Regjeringens skjønnmaling av egen innsats for kortere «helsekøer» fikk et skudd for baugen da tidsskriftet Dagens Medisin tidligere i vår avdekket at svært mange sykehuspasienter står på interne lister som ikke kan gjenfinnes i offentlige statistikker. Ventetidstallene bør med andre ord tolkes med stor forsiktighet - noe regjeringen har valgt å overse. Helseminister Bent Høie har rett og slett signalisert at han ikke bryr seg om de motforestillinger som både sykehusene og opposisjonen kommer med.

 

I helseministerens feriefravær har hans våpendragere vært i sving. En av de mest iherdige er FrPs Bård Hoksrud, som med stor patos forsvarer den mislykkede prøveordningen med såkalt «statlig finansiering» av eldreomsorgen. 24 kommuner meldte seg på forsøket i første omgang, men etterhvert ble det klart at reformen slett ikke holdt det den lovet. Den ene kommunen etter den andre har trukket seg - mange av dem styrt av Høyre og FrP. Kommunene har nemlig funnet ut at man vil tape store summer på forsøket, som også vil kreve et omfattende kommunalt byråkrati.

Narvik, Lenvik, Tønsberg og Trøgstad er noen av kommunene som har kastet kortene. Stavanger, som er borgerlig styrt, sa nei allerede i utgangspunktet. - Vi kommer til å tape flere hundre millioner på dette forsøket, var meldingen fra Høyre og FrP. Kun seks kommuner er nå igjen i prosjektet. Totalt skivebom, med andre ord.

 

Det pinlige er at FrPs Bård Hoksrud skylder på Arbeiderpartiet for at reformen havarerer. Ifølge Hoksrud har de rødgrønne av ideologiske grunner satt seg på bakbeina for å stoppe regjeringens djerve plan. Men sannheten er at det er like mange borgerlig styrte kommuner, med FrP i spissen, som har frasagt seg deltakelse i opplegget. Bård Hoksruds argumentasjon faller med andre ord sammen som et korthus.

 

Hvor er Høyre i dette bildet, kan man spørre? Hvorfor tillater det største regjeringspartiet at FrP tvinger fram en kostbar og fullstendig feilslått reform, som bare skaper frustrasjon og ekstra byråkrati? Høyre viser nok en gang at man viker unna og lar FrPs mange udugelige innfall styre politikken.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse