Annonse
Foto: Lyse

Helseskadelig og like nyttig som telefaks på do

Nei, nytteverdien er kun av politisk- og økonomisk karakter, og den er godt pakket inn i «økt effektivisering», «besparelser», «forbrukervennlig» og «grønt skifte».

I sitt innlegg om at «smarte» strømmålere er nyttige og ufarlige, kommer informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge med uriktige utsagn, som vi for tiden er vant til fra hans bransje. Denne smartskandalen er for forvaltningen og strømselskapene nå blitt en stor verkebyll, og da blir gjerne angrep det beste forsvar.

De fleste smartmålerne stråler nesten kontinuerlig (f.eks. Aidon). Hvert signal inneholder ikke forbruksinformasjon, men strålingen er der. Mange mennesker rapporterer om helseplager. Noen har til og med problemer med å få fritak, selv med legeattest. Andre har opplevd leger som nekter å skrive attest. Bor du i leilighet og søker fritak? Du får kanskje fritak fra din egen måler, men har fremdeles mange målere i ditt hus. En klok regel? Er nytteverdien frigjøring av boliger i sentrale strøk?

I følge lege Dietrich Klinghart, øker eksponering av stråling fra smartmålere blodets nivå av flere forskjellige innflammasjonsmarkører, og gir både hormon- og neurotransmittorubalanser. Han ser at dårlige blodverdier viser seg hos alle, selv om de fleste ikke merker ubehag. Studier viser også at en lang rekke proteiner i hjernen skades av stråling, noe som kan være en forklaring på hvorfor mange opplever hodepine i forbindelse med trådløs teknologi. Hjertefrekvens og blodtrykk økes. Blod-hjerne-barrieren åpnes. Økt nivå av stresshormoner. Cellenes kalsiumkanaler forstyrres, noe som kan utløse en kaskade av bivirkninger. Forskning viser skader på DNA, bl.a. i reproduksjonsceller. Svake elektriske impulser står sentralt for kroppens biologi/fysiologi - at vi påvirkes av elektromagnetisk stråling fra miljøet er innlysende. Informasjonssjefen i Energi Norge lener seg til Statens strålevern, som hevder vi bare kan skades av strålingens oppvarmingseffekt, så deres grenseverdier er skyhøye - ergo helt verdiløse hva gjelder beskyttelse av mennesker, planter og dyr. Er nytteverdien utrydding av menneskeheten?

Nei, nytteverdien er kun av politisk- og økonomisk karakter, og den er godt pakket inn i «økt effektivisering», «besparelser», «forbrukervennlig» og «grønt skifte». Blåøyde Ola Nordmann godtar mye fra myndigheternes hold, men denne gang ei.

En rekke land gjør tiltak mht. stråling, spesielt for å skåne barn. Barn absorberer mer stråling enn voksne. I den franske byen Grenoble har det siden 2015 vært forbud mot WiFi barnehager, småskole og statlige biblioteker. I Russland advares barn, ungdom og gravide mot å bruke mobiltelefon, og landet har mye lavere grenseverdier enn Norge. Forskning er ikke mangelvare. Mangelvaren her er ansvarlige myndigheters villighet til å ta forskningen inn over seg. Hva slags folkestyre har vi fått?

Aslak Øverås glemmer nok at han plikter selv å sette seg grundig inn i saken. Etter andre verdenskrig ble det ettertrykkelig slått fast at man ikke blindt bare kan følge ordre. Man er også personlig ansvarlig for sine handlinger. Det er svært mange i norges land som er vitne til de feil som her begås, og mange sier høylytt ifra. Er det ikke på tide med en «time-out»? Det holder ikke lenger bare med kartet, man må se på terrenget også. Alle gjør feil, også ledere i offentlige instanser og strømselskaper. Ydmykhet og selvransakelse er dyder for modne ansvarsfulle mennesker.

Strømmålerne er underlagt strenge krav mht. datasikkerhet/personvern, problemet er bare at utstyret er fullt mulig å hacke… Dette er en meget sårbar infrastruktur. Vi har friskt i minne avsløringen om elendig datasikkerhet i Helse Sør-Øst. Slike skandaler ser vi igjen og igjen. Vi har levd godt med strømregningene våre, selv om vi ikke vet hvor mye vi brukte hver enkelt time. Men…er det ekstra trangt en måned, kan du jo ta fredagstacoen på tirsdag formiddag, nyttig! Du må si NEI til helseskadelig smartmåler i ditt hus.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse