Annonse
Gaute Helstrup blir onsdag presentert som ny hovedtrener i Tromsø IL. Foto: Anders Mo Hanssen/Nordlys

Helstrup må få skape sitt eget TIL – men sjansen er fortsatt der til å rette opp en stor feil

Gaute Helstrup bør starte jobben i TIL med å hente Morten Gamst Pedersen tilbake.

Å fikse en av de groveste bommene til Simo Valakari bør i det minste diskuteres etter at TIL onsdag har presentert sin nye hovedtrener.

Med et lite, nøkternt «godt å være tilbake i byen» landet Gaute Ugelstad Helstrup (44) i Tromsø tirsdag som ny hovedtrener i Tromsø IL. Onsdag kommer «avdukingen» i kantina på Alfheim stadion.

Driblefanten fra Kroken med det store, tenkende fotballhodet har fått i oppdrag å lede TIL mot toppen av norsk fotball igjen. Ingen enkel oppgave, og jeg håper han får tid og ro til å kunne vise hva han er god for. Det er ikke rent lite, ifølge de som kjenner han fra innsiden av en fotballgarderobe.

Jeg har i oppveksten selv blitt rundlurt av gutten med de magiske føttene en rekke ganger på ulike fotballbaner rundt om i Tromsø, både innendørs og utendørs. Kompisene så nesten aldri Gaute uten en fotball ved sin side i barndommen, og det betalte seg. Som trener har han gått like hodestups inn i fotballen, med hud og hår. Dedikert fra topp til tå.

Spillere som har spilt under Helstrup har noen klare fellesnevnere i hvordan de omtaler treneren. Et viktig trekk er en veldig inkluderende stil overfor spillerne. Samtidig som han ikke er redd for å stå for sine egne prinsipper og meninger, har han hatt for vane å involvere spillerne – og gi dem en form for eierskap til fotballen de skal spille. Han er veldig ivrig på å lære og å hente ut marginer der man kan, og søker inspirasjon hos både lokale og internasjonale trenere.

Så til det som kan ta tid. Helstrup er ifølge sine tidligere elever en klar og god kulturbygger. Han er dyktig på feltet og flink til å innarbeide gode rutiner og vaner hos spillere over tid. Han trekkes mer frem som en som bygger ting over tid på en meget god måte enn en «quick fix»-trener.

Dermed må TIL være klar over hva de har fått. De har kanskje ikke fått det umiddelbare samlingspunktet de ville fått rundt klubben ved å ansette et stort trenernavn som Per-Mathias Høgmo eller en klubblegende som Bjørn «Bummen» Johansen, men de har fått en fremtidsrettet, faglig sterk og meget fotballsmart trener.

Klubben hadde selv satt ned tre hovedpunkter i sin jakt på en ny trener. Lederskap, faglig kompetanse og – enkelt sagt – en evne til å forstå at det ikke bades i penger på Alfheim. De to siste vil nok alle se at Helstrup enkelt krysser av. Han er ikke vant med enorme ressurser i TUIL eller HamKam heller. Lederskap har han også – men TIL er en annen scene i hjembyen enn det TUIL var, og her er det nok noen i omgivelsene som må overbevises og en spillergruppe som må «vinnes».

Det tror jeg Helstrup har i seg, og det hjelper nok på at han har tidligere TUIL-kjenninger med seg i både Anders Jenssen, Lasse Nilsen, August Mikkelsen og Tom Erik Richardsen. Ellers har jeg en sterk følelse av at han ønsker å oppnå lederskapet gjennom faglig dyktighet og å skape et godt fotballag – og å gjøre ting på sin jordnære måte. For å sette det på spissen: Det blir ikke mye bling-bling eller snakk om titler og Champions League på Alfheim med det første.

Hvis målet er å vinne folket tilbake, har han tross alt litt tid på seg. Folket kommer ikke til å være på tribunene i startfasen uansett, og hvis Helstrup lykkes med fotballen han vil forme sammen med klubben og spillergruppa, så er det egentlig alt folket ber om.

44-åringen skal også ha et team med seg, og det ser foreløpig ut til å bli urørt. Forståelig nok, etter som pengesekken på Alfheim neppe gir rom for de store krumspringene.

Én ressurs burde nok likevel klubben nå vurdere å hente inn hvis det lar seg gjøre, også med tanke på hvem som skal trekke i trådene i fremtiden i ulike posisjoner. Den ressursen heter Morten Gamst Pedersen. Jeg mener fortsatt det var et feilgrep å skvise ut finnmarkingen i vinter – ikke minst hvis man tenker på at han kan bli en viktig bidragsyter som noe mer enn en spiller på sikt.

Den som var ansvarlig for valget om å sende Gamsten bort, var Simo Valakari. Han er ikke lenger i Tromsø IL, og selv om veteranen har signert for Alta, trenger det ikke å være en umulighet at han kan lokkes tilbake – hvis det er ønskelig for alle parter.

Her må naturligvis den nye sjefen for A-laget ha et kraftig ord med i laget. Han skal få muligheten til å bygge sitt eget lag med de brikkene han ønsker, men det er i hvert fall en tanke som bør luftes hvis det finnes en retrettmulighet. Det vil selvsagt være skuffende for Alta, som har fått inn en profil de aldri har hatt før – men en viss forståelse tror jeg også man vil ha.

For øvrig er jeg spent på jobben TIL gjør med spillerstallen inn mot seriestarten, som ser ut til å kunne være en drøy måned unna. Det handler om hvilke verktøy Helstrup skal få bruke. En spiss har ikke kommet inn ennå, og for å si det litt sleivete: Selv Helstrups inspirasjonskilde Pep Guardiola kunne ha slitt med å lede den eksisterende spillerstallen til direkte opprykk. Det er mye kvalitet og ungt pågangsmot der, men også en del klare hull.

Dette er uansett en sjanse 44-åringen fra Kroken har gjort seg fortjent til, og er det én ting man kan føle seg trygg på, så er det at han ikke kommer til å hvile i forsøket på å lykkes.

Velkommen hjem, Gaute Ugelstad Helstrup!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse