Annonse

Jeg er helt sikker på at vi hadde klart oss minst like bra med noen færre av dere

- Vi burde ikke trengt noe mer enn en høvding og en klok kone for å klare oss helt greit.

I april kom rapporten som viste at Finnmark atter en gang kom dårligst ut når det gjelder frafall i videregående skole. Alle som kan gjøre noe med det, altså de som sitter på pengesekken i fylket, var ute og jamret om at vi må bli bedre. Nå sitter de samme folkene og finner ut av hvor i videregående skole man kan kutte 20 millioner kroner.

Jeg kan ikke huske at politikerne på fylket en eneste gang har foreslått å kutte hos seg selv. Kutt ned på antallet fylkespolitikere, komiteer, utvalg, byråkrater og hva dere kaller alt det der som spiser litt her og litt der.  Og mens dere er i gang, foreslå også å kutte i de samme «stillingene» i kommunene.

En fylkeskommune og 19 kommuner. Drøyt 75 000 mennesker i fylket. Vi er en middels by i norsk sammenheng, og en landsby sammenlignet med store byer. Vi burde ikke trengt noe mer enn en høvding og en klok kone for å klare oss helt greit.

Kutt, kutt, kutt. Det er det man hører fra både fylket og kommunene. Kutt i skolene, i eldreomsorgen og i kulturtilbud. Til og med rullebaner skal kuttes og bli kortere.

Eller… kutt er ikke det eneste man hører. Man hører også politikere og andre naive romantikere fabulere om at Nord-Norge er det nye økonomiske sentrumet i Norge. For meg er det utrolig merkelig! Det er som om gubben skulle påstå at vi er fiffen i bygda, samtidig som vi bor i en falleferdig rønne.

Det er ikke ofte jeg er på linje med Høyre, men når det gjelder kommunesammenslåinger, og det å få ti regioner i stedet for 19 fylkeskommuner, der heier jeg på regjeringen. Og hvorfor ikke? Jeg har ikke hørt ett fornuftig argument mot.

Egentlig har jeg kun hørt ett argument mot, og det er det svært misbrukte begrepet lokaldemokrati. Det skal være grunnen til å beholde 19 kommuner og en fylkeskommune – på 75 000 mennesker. Det blir for langt til makta, sies det, om vi kakker oss på lag med Troms og Nordland.

Jaha, og hæ? Hvis det er hovedargumentet, så betyr det at vi sitter nært makta nå. Og hvis vi er nært makta nå, hvordan har det seg at steder ender med horrible transporttilbud? Uten ordentlig vei? Uten fergeforbindelser? Hvordan har det seg at skoler blir nedlagt og tilbud i videregående kuttes? Hvordan blir eldre mennesker sittende uten en sykehjemsplass eller med restriksjoner på antall bleier?

Og ikke minst: Hvordan ble kysten vår ranet slik at vi som bor her mistet råderetten og ble råvareleverandører?

Enten så har ikke våre 19 kommunestyrer og ene fylkesting noe særlig de skulle ha sagt (ingen hører på dem) og dermed ingen makt, eller de jobber mot oss. Og enten det er enten, eller eller, så er resultatet at vi slett ikke er nært makta slik det er nå heller. Ikke annet enn rent fysisk.

Så når dere nå sitter der og skal kutte, fylkespolitikere, la ungdommene beholde det skoletilbudet vi har i videregående og kutt hos dere selv. Vær litt oppfinnsomme for en gangs skyld. Alle andre i offentlig sektor har måttet kutte – år etter år. De drifter for lite effektivt, må vite. Men byråkratiet vokser fortsatt, hvordan er effektiviteten der?

Jeg er helt sikker på at vi hadde klart oss minst like bra med noen færre av dere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse