Annonse

Heltene i helsevesenet

I den store samfunnsdugnaden vi har stått i siden forrige uke, og vil måtte stå i den neste perioden, er det grunn til å vie helsepersonellet i samfunnet en spesiell oppmerksomhet.

Det er nå hundretusener i vårt velferdssamfunn som legger ned en helt ekstrem innsats for at så mange som mulig av oss skal holde oss friske.

De er de virkelige heltene i denne krevende tiden vi står midt i. Til tross for de bekymringene mange av dem selv har knyttet til å bli smittet av korona-viruset, går de på jobb og står i første linje.

Det gjør de for oss alle, for fellesskapet. Og de skal få fortjent hyllest for måten de utfører samfunnsoppdraget på. I hjemmesykepleien, i psykiatrien, fastlegene, på sykehjemmene og helsehusene, og ikke minst ved sykehusene.

Samtidig er det godt å se at det reginale nordnorske helseforetaket Helse Nord kan fortelle at mange utenfor helsevesenet ønsker å bidra med frakker, hansker, sprit, munnbind og annet smittevernutstyr.

Sykehusene står overfor store utfordringer fremover, og kommer til å oppleve et stort behov for påfyll av arbeidskrav. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) trenger de å fylle stillinger og funksjoner. For eksempel innen renhold og matlaging. Det er særlig påtrengende fordi UNN i skrivende stund har over 260 ansatte i karantene. Dessuten er innleid arbeidskraft fra utlandet kalt hjem til innsats i egne land.

Det er derfor viktig at alle som kan, nå melder seg til tjeneste for helsevesenet. Vi ser at mange legestudenter og sykepleierstudenter er blant de som gjerne ønsker å bidra. Det samme gjelder pensjonerte helsearbeidere.

Vi går ut fra at UNN og utdanningsinstitusjonene finner praktiske løsninger når det gjelder fravær fra praksis og utdanning for studenter.

Også NAV vil nå forsøke å få noen av de mange som blir permitterte i andre bransjer, inn i helsevesenet. Derfor er det viktig at de som nå blir permitterte, er nøye med å registrere sin CV med relevant kompetanse slik at NAV kan finne deg.

I tillegg til anstrengelsene for å gi pleie og redde liv, sender helsearbeiderne viktige signaler til hele samfunnet. De går på med krum hals. De har blitt et symbol på samhold, og forteller oss at dette skal vi komme oss helskinnet gjennom.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse