Annonse

«Av hensyn til familien»

Helga Pedersen fikk en vanskelig vakt. I utgangspunktet er nestledervervet politikkens svar på reservebenken.

Hva som foregår i partikulissene når det gjelder avganger og forflytninger av personell, får vi sjelden full innsikt i. I hvert fall ikke før en politiker som føler seg forsmådd og dårlig behandlet, velger å skrive bok.

Det finnes knapt et eneste eksempel på at en toppolitiker i partiapparat eller regjeringsapparat, som litt plutselig melder sin avgang, ikke begrunner den overraskende exiten med at man har valgt «å prioritere familien, særlig barna». Også Helga Pedersen ga denne forklaringen da hun torsdag litt overraskende gikk ut offentlig og fortalte at hun ikke tar gjenvalg som Aps nestleder på landsmøtet til våren.

Når det gjelder disse plutselige avgangene har det ofte i ettertid vist seg å handle om mer enn bare familiehensyn. De kan ha spilt en rolle, men har ikke nødvendigvis vært hele forklaringen. Hva som foregår i partikulissene når det gjelder avganger og forflytninger av personell, får vi sjelden full innsikt i. I hvert fall ikke før en politiker som føler seg forsmådd og dårlig behandlet, velger å skrive bok. Om noen i Ap-toppen har formidlet til Pedersen at det er ønskelig med et skifte på hennes plass, vet vi ikke. Men vi vet at flere i Ap innad gir uttrykk for et ønske om større fornyelse i partitoppen enn bare partilederskiftet.

Ønsket om å skifte nestleder har sine forklaringer. Helga Pedersen fikk en vanskelig vakt. I utgangspunktet er nestledervervet politikkens svar på reservebenken. Samtidig er det opp til den som får vervet å gripe sjansen, og over tid vise at man har format til å bli en viktig nasjonal politiker, eller i alle fall en betydningsfull regional politiker. Pedersen har ikke klart noen av delene. Så har det nok heller ikke vært lett. Skyggen fra Norges suverent mest populære politiker, Jens Stoltenberg, har vært stor, og ikke så lett å unnslippe. Hennes utnevnelse til fiskeriminister ga henne heller ingen plattform av betydning. Fiskeripolitikk vekker ingen nasjonal interesse, verken hos det store flertall av velgere eller hos de fleste media.

Vi kan i alle fall konstatere at med Helga Pedersens annonserte avgang, har hun bidratt til å løse et problem for partiet. Nå er veien ryddet og klar for et opprykk for den unge og dyktige Hadia Tajik. Dermed har man unngått det som kunne blitt en vanskelig, kanskje opprivende personstrid om nestledervervet, dersom Helga Pedersen hadde insistert på å fortsette.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse