Annonse
STORE ØDELEGGELSER: Flere branner har rammet Moria-leiren på Lesvos. Foto: NTB scanpix

Hent 1000, NÅ!

I natt, mens verden sov, snakket vi med kollegaene vår i den brennende Moria-leiren på Lesbos.

På Facetime ser vi hoveddelen av leiren. Alt står i brann. Klinikken, stasjonen for de mindreårige, det europeiske asylkontoret, isopor-bokser- absolutt alt brenner. Vi hører mennesker som roper fortvilet i bakgrunnen.

– Hvor skal vi dra? spør en mann med kone og datter på tretten måneder.

Vi får høre om politisperringer som settes opp, barnefamiliene som fortvilet gjemmer seg i skogen. Nynazister som trekker ut i gatene. Det hele akkompagnert av skudd som løses i bakgrunnen.

I morgentimene er ser verden de apokalyptiske bildene fra en nedbrent leir.   

Pånytt er 13.000 mennesker, blant dem er 5000 barn, på flukt. Covid-smitten har spredt seg, 35 har testet positiv, men greske myndigheter har åpenbart aldri har hatt noen plan for dem som kom til å bli smittet i den overfylte Moria-leiren. Flyktningene opplevde bare ytterligere innesperring der de satt i sine telt bak piggtråd.  Nå vet ingen hvor de smittede flyktningene befinner seg.

Dagens groteske situasjon i Moria-leiren er verken ny eller ukjent for våre politikere. Regjeringspartiene har toet sine hender og snudd ryggen til. Ikke en eneste skjebne fra dette menneskeskapte helvete har klart å berøre våre politikere nok til å gjøre en konkret innsats for å forbedre situasjonen. Siden 2015 har Norge sittet stille i båten og forventet at det humanitære, moralske og etiske ansvaret for å redde barn fra å leve i ytterst nød i europeiske leire på dørstokken til rike Norge skal tas av noen andre. Norge stilte som krav et andre land skulle handle først.

Barn alene på flukt, og vi skal vente. Barna skader seg og dør, vi skal likevel vente. Covid-19 på full fremmarsj i en leir uten såpe og vann, vi venter litt til.

Som i et dårlig sett sjakk, kommer siste trekk i morgentimene. Statsminister og Regjering varsler at de tar imot 50 mennesker fra leiren, ‘slik vi allerede har bestemt oss for’, sier Erna Solberg lakonisk: -det er greit at vi bare kommer i gang (sic!).  Ingen endring av antallet, bare de 50 som allerede var bestemt. Ingen kriseforståelse. Ingen informasjon om hva greske myndigheter ber om. Ingen faktiske tall på antall barn som nå har akutte behov.

Regjeringen har brukt fem måneder på å bestemme seg for et allerede latterlig lavt tall med alt for mange forbehold.

Vi mener det akutte behovet Norge bør kunne løse er 1000 personer med prioritet for barnefamilier. Norske kommuner melder allerede at de har rikelig ledig kapasitet og ønsker å ta imot. Bergen kommune byr på 50 plasser som et solidarisk håndslag til mennesker i dypeste nød. Bra! Norske hotell og reiselivsbedrifter står tomme. Vår nasjonale kriseberedskap for utenlandsoppdrag ble sist brukt – med godt resultat – for å støtte helsevesenet i nord-Italia med norske helseteam både fra Sivilforsvaret og beredskapsteam for utlandsoppdrag (URE-team) fra de regionale helseforetakene.  

Norge har altså store evakueringsreserver i beredskap med både fly, helsepersonell og logistikkstøtte klare på 24-timers varsel. Mobiliser dem! Sett i gang! Vi har ingen tid å miste.

Vi krever handling. Regjeringen har slept føttene lenge nok. Nå har vi en veldefinert, akutt humanitær katastrofe. Norge har de nødvendige musklene til å stille opp med fagfolk, transport og mottak i Norge. Vi har en grunnleggende solidaritet og innsatsvilje i norske lokalsamfunn og kommuner. Vi mangler en handlekraftig og solidarisk Regjering som kan skifte fokus, øke tempo og bruke den store kapasiteten og erfaringene vi allerede har.

Storting og Regjering kan velge å skrive seg inn i historiebøkene med konkret handlekraft og moralsk mot, ikke snu seg vekk med mumlende politiske minimumskompromiss. 

Som Nordahl Grieg sa: - Edelt er mennesket, jorda er rik, finnes her sult og nød, skyldes det svik.

De husløse, forskremte fordrevne menneskene på Lesbos trenger vår konkrete solidaritet nå, ikke tomme ord. Barna trenger oss. Traumene står i kø og ødelegger hele liv.

Vi kan lindre. Vi kan hjelpe. Vi må ikke svikte dem nå.

Vis handlekraft, Erna! Mobiliser beredskapen! Hent minst 1000, og hent dem raskt!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse