Annonse
La oss ta imot dem raskt, men forberedt. Og aller mest haster det med barna. Å fortsette å overse barna er utilgivelig, skriver Knut Holtedahl. Foto: Scanpix

Hent dem hjem!

Det er tre slags IS-mennesker:

- Barna. De er helt uskyldige. De er beskyttet av norske og internasjonale lover og konvensjoner. Noen er allerede svært syke. Om 15-20 år kommer noen av dem og tar et oppgjør med likegyldigheten hos nordmenn og norske myndigheter. Har vi ikke lært av feilgrepene mot ‘tyskerbarna’? mot jødebarn som ikke ble tatt imot før annen verdenskrig? Det finnes fosterhjem, og i mange tilfelle finnes det slektninger som vil ta imot dem dersom de kommer hjem, og IS-mor inntil videre kommer i fengsel.

- Kvinnene. De ble hjernevasket i Norge, men forsto neppe mye om volden IS utførte, og om overgrepene mange av dem ble utsatt for i Syria. Kanskje er noen av dem ytterligere hjernevasket og farlige. Men Norge har lovhejmmel for å fengsle dem alle når de kommer hit. Norge har også fagfolk som kan organisere rehabiliteringsprogrammmer, om de får muligheten.  Det er ikke mange av disse kvinnene, og sannsynligvis er flertallet uten tanker om voldsutøvelse fra nå av. Tett individuell oppfølging er mulig i vårt land.

- Mennene. Ingen har villet ta i dem med ildtang, men nå blir noen sendt hjem uansett, til et uforberedt samfunn. Hjernevasket i Norge, visste de likevel ganske godt hva de kom til. Men kanskje ikke helt. Norske frontkjempere i 2. verdenskrig var forberedt på å slåss mot ‘bolsjeviker og jøder’, men neppe forberedt på det mange ble med på av massemyrderier av jøder og andre. Etter at de kom hjem, har det likevel vært lite frykt for videre vold her hjemme. Men det er en forskjell: Målgruppe for IS-krigerne er hvem som helst, ikke bare bestemte folkegrupper som stort sett bor utenfor Norge. IS-mennene er derfor potensielt farlige etter retur til Norge. Det betyr ikke at de ikke kan rehabiliteres. De aller fleste angrer sannsynligvis på at de dro ut, for få hadde forestilt seg graden av voldsutøvelse som de selv skulle bli med på. Det finnes også 20-åringer som var 12 eller 14 da foreldrene tok dem med til Syria. De fortjener et rehabiliteringsopplegg, i tillegg til den fengselsstraff som alle disse mennene sikkert bør dømmes til. Våre begrensede maksimumsstraffer er fundert på at alle skal få en sjanse. Der det ser vanskelig ut, kan straffen gjøres lang, eller forvaringsdom kan avsies.

Etter 22. juli var de fleste av oss stolte over statsministerens ord: Vi skulle overvinne volden med enda mer demokrati. Vi trodde også på realismen i disse ordene. Faktisk har det gått ganske bra til nå. De fleste nordmenn ble godt vaksinert mot terror denne julidagen. Voldsideologier kan bekjempes med humanisme i praksis. Vårt samfunn har kunnskap, kompetanse og penger til å takle IS-folkene. La oss ta imot dem raskt, men forberedt. Og aller mest haster det med barna. Å fortsette å overse barna er utilgivelig.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse